Foto:
Foto:

V odboru Prešernovega sklada pa bodo po izglasovanju vlade s 40 glasovi za in dvema proti delovali Matjaž Barbo, Matej Bogataj, Boris Cavazza, Matjaž Farič, Marina Gržinič Mauhler, Maja Haderlap, Aleš Jan, Dušan Jovanovič, Matjaž Klopčič, Tomaž Lorenz, Ranko Novak, Andrej Smrekar, Petra Vidali, Vojko Vidmar in Aleš Vodopivec. Predstavniki vseh pomembnejših kulturnih področij bodo predsednika med seboj izvolili sami. Mandat je prejšnjemu upravnemu odboru potekel ta mesec.

Veliko več težav pa je vlada imela z nacionalnim svetom za kulturo, ki mu je mandat potekel konec aprila, potrditev novega sveta pa je večkrat spodletela. Državni zbor se največkrat ni strinjal s politično usmeritvijo predlaganih kandidatov, medtem ko je bila za predlagatelje pomembnejša njihova strokovna avtoriteta.

Po več poskusih je Državni zbor s 45 glasovi za in enim proti v nacionalni svet potrdil Janeza Pipana, ki bo tudi njegov predsednik, Renato Salecl, Lilijano Stepančič, Evgena Bavčarja, Mirana Zupaniča, Mitjo Čandra in Draga Jančarja.