Gradbeno podjetje, ki gradnjo financira, za zdaj še ljubosumno varuje podatek o načrtovani višini nove stolpnice. Foto: AP
Gradbeno podjetje, ki gradnjo financira, za zdaj še ljubosumno varuje podatek o načrtovani višini nove stolpnice. Foto: AP
Stolp nameravajo Dubaju "podariti" še pred začetkom Expa 2020. Foto: AP
Santiago Calatrava
Španski arhitekt Santiago Calatrava: njegovi dizajni so eni najbolj prepoznavnih v svetovnem merilu. Foto: AP

Ni še jasno, koliko bo nova stolpnica, katere gradnja bo stala 877 milijonov evrov, merila v višino, je pa Mohamed Alabar, predsednik nepremičninske skupine Emaar, ki bo gradnjo financirala, že potrdil, da bo stolpnica Dubai Creek Harbour "za lučaj" višja od Burdž Kalife.

Vest o novi gradnji se sklada z ambicijo emirata, ki se skuša uveljaviti kot globalna turistična in investicijska destinacija. V zavest ljudi bi se radi zasidrali s futurističnimi megaprojekti, med katere sodi gradnja umetnih otokov, notranjih smučišč - in rekordno visokih stolpnic. (Gradnja Burdž Kalife, ki je bila končana leta 2010, je namreč spodbudila nepremičninski razvoj v centru Dubaja, okolišu, kjer so zdaj parcele najdražje. Tudi sama stolpnica je danes turistična znamenitost in ena najdonosnejših atrakcij v mestu.)

Končno višino bodo razkrili šele, ko bo gradnja končana, je sklenil Alabar, ki pa obljublja, da se bo to zgodilo do razstave Expo 2020, ki jo bo gostil Dubaj in na katero naj bi se zgrnilo več kot 20 milijonov obiskovalcev.

Dizajn nove stolpnice, ki si ga je zamislil španski zvezdniški arhitekt Santiago Calatrava, so izbrali med petimi finalisti. Zmagovalni načrt je navdahnila oblika cveta lilije, od daleč pa asociira tudi na silhueto minareta in torej simbolizira islam.

Sloki stolp bo na trdna tla vezal šop debelih kablov, ki naj bi spominjali na prefinjene žile v cvetu lilije. Kabelska matrica ima predvsem praktično vlogo: "strukturo bo okrepila in jo trdno zasidrala v tla, pri čemer bodo uporabljeni tehnična natanćnost in materiali, v skladu z najsodobnejšimi inženirskimi dognanji."

V nasprotju z Burdž Kalifo v stolpu Creek Harbour ne bo prostora za zasebna stanovanja in pisarne: prostor bodo odstopili hotelom in butikom, v višjih nadstropjih pa bodo seveda razgledne ploščadi in prostor za "rekreativne dejavnosti".

Nova gradnja je osrednji projekt širše zastavljene revitalizacije četrti v srcu "starega Dubaja". Konglomerat Emar zagotavlja, da imajo dovolj sredstev za financiranje gradnje.

Tekmi v višino se je pridružila Savdska Arabija
Tako ali tako pa že zdaj velja, da bo stolpnica Burdž Kalifa svoj svetovni primat izgubila leta 2020: v Džidi v Savdski Arabiji so že začeli graditi Kingdom Tower, ki naj bi v višino meril več kot kilometer. Velik izziv bo sicer vprašanje, kako spraviti beton v najvišja nadstropja. Inženirji bi lahko uporabili podobno tehniko kot pri gradnji Burdž Kalife, kjer so skoraj 170.000 kubičnih metrov betona potisnili v višave z eno samo črpalko, večinoma ponoči, ko so bile temperature nižje.

Idejni oče nebotičnika je savdski milijarder, princ Alvaled bin Talal, ki si želi v Džidi, pristanišču ob Rdečem morju, zgraditi sodobno mesto v malem, imenovano Kraljevsko mesto. Prebivalci Džide, drugega največjega savdskega mesta, v katerem sredi puščave živi okoli štiri milijone ljudi, so sicer dolgo imeli občutek, da so spregledani in da jih obsežni infrastrukturni in stanovanjski načrti vedno preskočijo, zdaj pa bodo očitno prišli na svoj račun.