V Avstriji so do torka potrdili 15.256 okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA
V Avstriji so do torka potrdili 15.256 okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA

Že konec letošnjega marca je mesto Dunaj razpisalo delovne štipendije v skupni vrednosti enega milijona evrov. V dveh tednih se je na razpis prijavilo 1200 svobodnih umetnikov z najrazličnejših področij. Zaradi nepričakovano velikega zanimanja so znesek za štipendije povečali za dodatna dva milijona evrov, na skupno tri milijone. Posameznik lahko prejme enkratni znesek, tj. največ 3000 evrov, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani Eurocomm PR.

Delovne štipendije samozaposlenim v kulturi in znanosti pomagajo, da lahko nadaljujejo delo. "Ravno svobodnim umetnicam in umetnikom je v teh časih še posebej težko shajati, saj so ostali brez možnosti nastopanja in posledično brez honorarja. Pri tem so jim delovne štipendije lahko v pomoč. Dunaj skrbi za svoje umetnike, tako v dobrih kot tudi v slabih časih," je poudaril dunajski župan Michael Ludwig.

Župan Michael Ludwig in mestna ministrica za kulturo Veronica Kaup-Hasler. Foto: C.Jobst/PID
Župan Michael Ludwig in mestna ministrica za kulturo Veronica Kaup-Hasler. Foto: C.Jobst/PID
Sorodna novica Avstrija na dobri poti: S 1. majem konec omejitev gibanja

"Ljudi v prekarnih delovnih razmerjih je treba zaščititi"
Sredstva so namenjena za razvoj projektov ter pripravo predavanj, razstav in predstavitev. Umetniki na področju glasbe, gledališča, literature, vizualne umetnosti, novih medijev in filma kot tudi svobodni znanstveniki lahko zaprosijo za enkratne delovne štipendije do 3000 evrov na osebo. Pogoj sta tudi polnoletnost in stalno bivališče na Dunaju. Vloge bodo sprejemali do konca aprila, nakazila pa lahko upravičenci pričakujejo že sredi maja.

"Delovne štipendije so namenjene predvsem tistim umetnicam in umetnikom, ki jih dosedanji ukrepi pomoči niso zajeli. Ravno te ljudi, ki delajo v prekarnih delovnih razmerjih in se zdaj spopadajo z negotovostjo, strahovi in finančnimi težavami, je treba še posebej zaščititi. Delovne štipendije so nujen ukrep mesta poleg različnih vrst pomoči države," je povedala dunajska mestna ministrica za kulturo Veronica Kaup-Hasler.

Novo razstavišče Albertina Modern bo končno dobilo prve obiskovalce
Po marčevskem zaprtju v sklopu ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa bodo nekatere kulturne ustanove v avstrijski prestolnici po 15. maju ponovno odprle vrata za obiskovalce. Sredi maja bodo ponovno odprli dvorec Schönbrunn in tamkajšnji živalski vrt, Muzej Albertina in novo dunajsko razstavišče Albertina Modern pa bosta vrata za obiskovalce odprla 27. maja.

Sorodna novica Na Dunaju preloženo odprtje "nove Albertine", hrama sodobne umetnosti

Dunajčani si bodo lahko končno ogledali otvoritveno razstavo Albertine Modern, ki naj bi jo sicer po prvotnih načrtih odprli 12. marca, a je bilo odprtje zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa odpovedano. Postavitev z naslovom Začetek. Umetnost na Dunaju med 1945 in 1980 združuje približno 400 del. V muzeju Albertina pa bodo podaljšali razstavo del nemškega slikarja Wilhelma Leibla in razstavo Zgodnje jedkanice – od Dürerja do Bruegla, ki so ju morali v marcu zapreti po samo dveh tednih.

Strategija "plačaj po želji" za vabljenje obiskovalcev
Da bodo vrata odprli pred začetkom julija, so napovedali tudi v dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju. "Muzeji morajo biti odprti, kadar koli je to mogoče. Veseli nas, da lahko na podlagi spodbudne prognoze glede covida-19 in pozitivnih signalov politike Umetnostnozgodovinski muzej ponovno odpremo že za binkošti konec maja," je bila zadovoljna direktorica muzeja Sabina Haag. Kot posebno gesto dobrodošlice so se za junij odločili za model "plačaj po želji", tako se bo vsak obiskovalec lahko sam odločil, koliko bo odštel za vstopnino.