Karel X. je kot poslednji francoski kralj iz bourbonske dinastije vladal Franciji od 16. septembra 1824, ko je nasledil Ludvika XVIII., do 2. avgusta 1830, ko se je moral prestolu odpovedati po julijski revoluciji. Foto: Wikipedia
Karel X. je kot poslednji francoski kralj iz bourbonske dinastije vladal Franciji od 16. septembra 1824, ko je nasledil Ludvika XVIII., do 2. avgusta 1830, ko se je moral prestolu odpovedati po julijski revoluciji. Foto: Wikipedia

V kripti cerkve frančiškanskega samostana počiva skupaj s petimi drugimi predstavniki izumrle francoske veje Bourbonov. Po julijski revoluciji je bil Karel X. izgnan, tako je najprej bežal v Edinburg, zatem v Prago, a ker je tam divjala kolera, se je umaknil v Gorico. Toda bolezni mu ni uspelo uiti.

Začnimo s koncem - s smrtjo Karla X., zadnjega francoskega kralja veje Bourbonov. Izgnan po julijski revoluciji je zadnjih sedemnajst dni preživel v dvorcu Coronini v Gorici.

Zbolel je za kolero in si pred smrtjo želel vsaj enkrat obiskati frančiškanski samostan na Kostanjevici, ki ga je tako občudoval skozi okno svoje sobane. "Žal mu to ni bilo dano kot živemu, zato so mu pa po smrti omogočili, da tam leži," je povedala turistična vodnica Evelin Bizjak.

Pokopan v Sloveniji, vendar v francoski zemlji
V kripti pod cerkvenim oltarjem na Kostanjevici tako počiva edini francoski kralj, ki je pokopan zunaj Francije. Resda so ga pokopali v Sloveniji, vendar leži na francoski zemlji - kot je povedala knjižničarka in turistična vodnica v samostanu Kostanjevica Mirjam Brecelj: "V podstavkih, na katerih ti sarkofagi stojijo, je prgišče francoske zemlje, kar simbolično pomeni, da so doma."

Balzamirano srce na Kostanjevici, šop las v Gorici
V sarkofagu iz nabrežinskega marmorja, težkem tri tone, je posebej balzamirano kraljevo srce. "Ker naj bi bilo srce tam, kjer je bil človek doma. In ker srca seveda v Franciji niso želeli, ker je bil izgnan iz Francije, je njegovo srce tukaj poleg njegovega telesa v krsti. No, pod to stekleno kupolo na sarkofagu bi morala biti kraljevska krona, ki pa je ni ... Kam je izginila? Tako je: prinesli so jo sem rojalisti, ki pa je med prvo svetovno izginila," je še dodala Brecljeva.

Imajo pa v dvorcu Coronini v sosednji Gorici nekaj prav posebno králjevega, kot je razkrila Serenella Ferrari, kustosinja tega dvorca. "V Coronini imamo zelo pomembno relikvijo - to je šop las Karla X., zadnjega kralja Francije, ki je umrl prav v tej palači v Gorici 6. novembra 1836."

Katera je prava Šarlota?
V kripti na Kostanjevici poleg kralja leži še pet njegovih najožjih sorodnikov. Vsebina enega izmed sarkofagov je dolgo begala zgodovinarje, gre pa za žensko truplo. "Ker naj bi bila Marija Terezija Šarlota, ki je pokopana tukaj - neprava. Tukaj naj bi bila namreč pokopana njena polsestra," je pojasnila Brecljeva.

Marija Terezija Šarlota, hči Marije Antoanete in obglavljenega francoskega kralja Ludvika XVI., je imela res žalostno usodo. Živela je v osami kot Temna grofica, na dvoru pa jo je nadomestila polsestra. Ena naj bi bila pokopana v Nemčiji, druga naj bi ležala v tej grobnici. Po besedah Brecljeve so "z vsemi antropološkimi raziskavami in DNK-analizami ugotovili, da ta Temna grofica, ki je v Nemčiji pokopana, ni Marija Terezija Šarlota, torej imamo pravo". Tako so na Kostanjevici res pokopani samo pripadniki kraljevske družine Bourbonov in zato so jo poimenovali kar slovenski St. Denis - Sveti Denis.

"Francozi pravijo mali sveti Denis, ker je v baziliki svetega Denisa v Parizu grobnica francoskih kraljev in tam so vsi razen tega, ki je pokopan tukaj. In to je zadnji kralj Francije, Karl X.", je še dodala Mirjam Brecelj.

Skrivnost Bourbonov
Skrivnost Bourbonov