"Zvezdnik" med novimi najdbami je umetelno okrašen umivalnik, ki so ga najverjetneje uporabljali pri verskih ritualih. Foto: AP
Mit Rahina leži približno 20 kilometrov južno od Kaira. Foto: AP

Mesto Memfis je okoli leta 2925 pr. n. š. ustanovil kralj Menes, vladar, ki je prvi pod enim žezlom združil kraljestvi zgornjega in spodnjega Egipta. Mesto je najprej nosilo poetično ime Beli zidovi, morda zato, ker so prav taki zidovi krasili kraljevo palačo.

Novoodkrite ruševine, ki jih izkopavajo arheologi, ležijo približno uro stran od Kaira, v neposredni bližini muzeja na prostem Mit Rahina. Odkrili so še eno dodatno strukturo, ki je povezana s primarno; v njej so rimske kopeli in umetelno okrašen umivalnik, ki so ga najverjetneje uporabljali pri verskih obredih.

Generalni sekretar egiptovskega Vrhovnega sveta za antikvitete Mostafa Waziri je na novinarski konferenci pojasnil, da je najdena stavba najverjetneje stala sredi stanovanjske soseske v Memfisu.

Memfis z nekropolo je Unesco na svoj seznam svetovne dediščine uvrstil že leta 1979. Na tem območju so v preteklosti odkopali dele templjev sonca, piramid, stanovanjskih sosesk in na tisoče grobnic, vrezanih v kamen.

Skoraj vsak teden kaka nova najdba
Prejšnji teden so arheologi med izkopavanjem templja v bližini mesta Aswan na jugu Egipta našli sfingo iz peščenjaka. V neposredni bližini tega najdišča so arheologi dva meseca prej izkopali dva reliefa kralja Ptolemeja V. Tudi sfinga po besedah egiptologinje Salime Ikram datira v ptolomejsko dobo. Stroka na podlagi teh najdb "sklepa, da je bila okolica templja redno uporabljan ritualni in kultni prostor", ki je "igral pomembno vlogo v duhovnem, političnem in gospodarskem življenju ljudstva".

"Egiptovski Indiana Jones" se vrača
Nova arheološka odkritja v Egiptu bi lahko pomagala spodbuditi turizem, ki si še ni opomogel po strmem upadu pred nekaj leti. V ponedeljek je ministrica za turizem Rania Al Mashatnapovedala sodelovanje ministrstva s priljubljenim nekdanjim ministrom za antikvitete Zahijem Havasom; arheologa se je prijel vzdevek "egiptovski Indiana Jones"; v skupni kampanji bodo seveda promovirali turizem v deželi.