Javnosti sta se predstavili tudi direktorica javnega zavoda GO! 2025 Kaja Širok in direktorica Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) Romina Kocina.

Direktorica zavoda GO! 2025 Kaja Širok (1975) je zgodovinarka in italijanistka. Leta 2009 je doktorirala s področja kulturne zgodovine, študijsko se je izpopolnjevala v Bologni in Rimu. Od leta 2011 do lani je bila direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije (MNZS). Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Direktorica zavoda GO! 2025 Kaja Širok (1975) je zgodovinarka in italijanistka. Leta 2009 je doktorirala s področja kulturne zgodovine, študijsko se je izpopolnjevala v Bologni in Rimu. Od leta 2011 do lani je bila direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije (MNZS). Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Zavod GO! 2025 v iskanju sodelavcev
Za dobro delovanje obeh zavodov, ki bosta skrbela za organizacijo EPK-ja v letu 2025, bodo najprej potrebne nove zaposlitve, je med drugim poudarila Kaja Širok. V tem trenutku je zaposlena le direktorica z dvema pogodbenima sodelavkama, a se ravno danes končuje razpis za prvih pet zaposlitev. Do konca meseca načrtujejo razpis še za dva nova sodelavca. Po napovedih pa naj bi ekipa javnega zavoda EPK do konca leta štela približno 13 sodelavcev. Toliko naj bi jih zaposlili tudi v EZTS-u.

Župan Nove Gorice Klemen Miklavič je povedal, da je ekipa, ki bo skrbela za nemoten potek in celotno dogajanje v okviru EPK-ja, "najboljša in ji popolnoma zaupa". Na dogodku je bil prisoten tudi predsednik EZTS GO Paolo Petiziol, ki se ponaša z obilico izkušenj s področja evropskih projektov.

Sorodna novica Mestece Matera: nekdaj simbol revščine, v 2019 evropska prestolnica kulture

Ob obisku delegacije iz Matere v Italiji je bilo povedano, da je za dogajanje na njihovem EPK-ju skrbela približno stoglava ekipa. Direktor tamkajšnjega EPK-ja Giovanni Oliva je s sodelavci med drugim predstavil možnosti in načine vključevanja lokalnega gospodarstva v ta evropski projekt.

Ne le prostor, tudi sodelovanje lokalnega prebivalstva
Takrat so spregovorili o priložnostih in kritičnih točkah, pa tudi o pričakovanih gospodarskih učinkih. Poudarjeno je bilo, da je Goriška pred velikim izzivom in da ekipo čaka veliko dela. Romina Kocina je prepričana, da je sicer za izvedbo EPK-ja potreben tako prostor kot sodelovanje lokalnega prebivalstva iz celotne regije.

"Sicer je vsak EPK drugačen, odvisen je od ljudi in okolja, v katerem se dogaja. Na Goriškem želimo predstaviti čezmejno komponento in multikulturnost tega prostora. Vendar je velika priložnost za celotno okolje," je poudarila Kaja Širok. Želi si, da bi jim država zato namenila več denarja, a ne le za vsebine EPK-ja, pač pa tudi za kadre, ki jih bodo nujno potrebovali.

"EPK je projekt Republike Slovenije in znotraj Slovenije se je Nova Gorica izkazala za najboljšo in zato dobila ta naslov. Zato je upravičena do sredstev, ki jih je država obljubila in namenila EPK-ju. Usklajujemo še zadnje tehnikalije. Zdaj imamo urejene vse zadeve, ki so potrebne, da denar pride iz države na EPK in začne ta tudi normalno delovati," je še dejal novogoriški župan Miklavič.