V primerjavi s svojim prejšnjim obiskom ob začetku EPK-ju v Mariboru je Ann Branch opazila pozitivne premike. Foto: BoBo
V primerjavi s svojim prejšnjim obiskom ob začetku EPK-ju v Mariboru je Ann Branch opazila pozitivne premike. Foto: BoBo
Glasgow
Med ključne dolgoročne učinke EPK-ja je Brancheva uvrstila spremembo podobe mest, še posebej v nekdaj pretežno industrijskih mestih, kot sta Lille in Glasgow. Foto: EPA
Drava
Ann Branch je izpostavila dolgoročne učinke EPK-ja na mesto, regijo in državo. Foto: BoBo

Poudarila je predvsem dolgoročne učinke projekta ne le na mesto, ki je nosilec naziva, ampak tudi regijo in celotno državo. Gre za enkratno priložnost, ki spremeni podobo mesta in prinese številne kulturne, socialne in ekonomske koristi, pravi.
Brancheva je sodelovala na javni razpravi o pomenu dolgoročnih učinkov projekta EPK na mesta, ki ta naziv nosijo, in na njej med drugim opozorila, da EPK ni le enoletni sklop dogodkov, ampak enkratna priložnost, ki lahko da velik zagon mestu. "Tega naziva ne gre zapraviti, temveč je treba na tej priložnosti graditi." Maribor je obiskala že, ko je ta vstopil v leto prestolovanja evropski kulturi, in zdaj opaža pozitivne premike.


Ustvarjalnost je ključna za razvoj
Med bistvenimi dolgoročnimi učinki EPK-ja našteva spremembo podobe mest, še posebej v nekdaj pretežno industrijskih mestih, kot sta Lille in Glasgow. Poudarja spremembe na kulturnem področju, kot so inovativna uporaba javnega prostora, profesionalizacija lokalne kulturne srenje, mednarodno povezovanje umetnikov, z vrsto brezplačnih dogodkov v času EPK-ju pa se prebivalce navadijo obiskovati kulturne dogodke, s čimer se spodbuja tudi njihova ustvarjalnost. Prepričana je, da je prav ustvarjalnost ključna za razvoj.
Med ekonomskimi koristmi pa sta razvoj turizma in povezovanje med različnimi sektorji. "Pri tem ne gre le za pomoč pri organizaciji dogodkov in predstav v 'nekulturnih" prostorih, kot so na primer bolnišnice, temveč v času EPK-ja tudi hotelirji, gostinci, gasilci in drugi prepoznajo, da tudi sami prispevajo k ugledu mesta," je povedala. "Ne smemo pa pozabiti tudi na socialne koristi, kot so vključevanje ljudi s posebnimi potrebami v javno življenje, izobraževanje prek kulturnih dogodkov in podobno," je še prepričana Brancheva.

Za večjo finančno stabilnost in politično podporo

Ravno zaradi vseh teh prednosti je julija Evropska komisija predlagala, da se s projektom EPK nadaljuje tudi po letu 2019, ko se izteče zdajšnja shema. Med spremembami, ki jih bodo predlagali, sta večja finančna stabilnost in obvezna vsestrankarska politična podpora projektu, saj se velikokrat zgodi, da so v času od prejema naziva do dejanskega začetka EPK-ja volitve.
V Evropski komisiji si bodo v času, kjer je ob varčevalnih ukrepih pogosto prva na udaru prav kultura, prizadevali, da se v novi finančni perspektivi EU-ja povečajo sredstva, namenjena kulturi. "Kulturni in ustvarjalni sektor veliko prispevata k rasti in ustvarjanju delovnih mest, še celo bolj kot nekateri drugi ključni sektorji. In v zadnjih letih je bila v teh sektorjih tudi nadpovprečna rast," je še pojasnila visoka gostja Maribora.