Čander nad vsoto 17,5 milijona evrov ni navdušen, saj je za prihodnje leto računal na najmanj 20 milijonov evrov. Že v letošnjem letu so za program EPK porabili 6 milijonov evrov. Foto: RTV SLO
Čander nad vsoto 17,5 milijona evrov ni navdušen, saj je za prihodnje leto računal na najmanj 20 milijonov evrov. Že v letošnjem letu so za program EPK porabili 6 milijonov evrov. Foto: RTV SLO
Murska Sobota
Murska Sobota je bila do sredine septembra edina partnerska občina, ki z zavodom Maribor 2012 ni imela podpisane pogodbe o sodelovanju, s katero so se občine med drugim zavezale, da bodo prispevale svoj del sredstev k projektu. Ta ovira je bila medtem k sreči že odpravljena. Foto: BoBo

V skladu z navodilom sveta zavoda Maribor 2012 mora Čander do 28. septembra predstaviti dokončen program dogodkov s točnimi datumi in lokacijami, medtem ko je doslej javnosti predstavil le njihovo vsebino. Program mora predati programskemu svetu in svetu zavoda Maribor 2012 ter Mestni občini Maribor kot ustanovitelju zavoda.

Čander obljublja, da bo to storil pravočasno, pa čeprav še ni podpisana najemna pogodba za halo v nekdanji tovarni TVT Boris Kidrič. Ta naj bi bila po spodletelem poskusu pravočasne gradnje velikopoteznega Mariborskega kulturnega središča Maks osrednje prizorišče programskega sklopa EPK Terminal 12, v katerega so združeni največji in najbolj spektakularni dogodki.

Čander je pojasnil, da v oblikovanju dokončnega programa računa na TVT Boris Kidrič, pa tudi na prenovljeno Umetnostno galerijo Maribor, ki naj bi bila na lokaciji načrtovanega Maksa po zagotovilih občine končana jeseni 2012. Uporabili bodo tudi že obstoječa prizorišča, kot so SNG Maribor, dvorana Union in Festivalna dvorana, ter različne javne površine, kot je Trg Leona Štuklja.

Poleg težav s prizorišči je imel Čander težave tudi s finančno platjo programa, saj ima na razpolago manj sredstev, kot pa je pričakoval. Svet zavoda Maribor 2012 je na začetku septembra določil končno vsoto sredstev za program EPK na 17,5 milijona evrov.

Tudi z zategnjenim pasom se da
Zaradi tega je moral programski direktor EPK-ja nekaj dogodkov črtati, večini drugim pa zmanjšati sofinanciranje. "To je prineslo precej preglavic, a kakor koli obrnem, smo zadevo rešili uspešno. Program bo v tej obliki še vedno zelo dober. Še vedno sledimo vsem smernicam, ki smo si jih zastavili, in imamo še vedno zelo kakovosten ter raznovrsten program," je dejal.

Po njegovih besedah ostaja ista velika večina programa, ki ga je javno predstavil junija. "Bo pa tudi precej novih stvari," je dodal. Končen program bo javnosti predstavil, potem ko ga bodo potrdili prej omenjeni organi.

Nekje je treba vzeti
Da bi zbral dovolj denarja za vse, je mariborskim projektom odvzel 10 odstotkov obljubljenih sredstev. "To so bili vsi projekti, ki so bili bodisi sprejeti v EPK že lani ali pa so bili izbrani na dnevih odprtih vrat," je pojasnil Čander.

S tem je znova razburil mariborske kulturne ustvarjalce. Po besedah dirigentke Karmine Šilec gre za pomembno zmanjšanje sredstev, ki prihaja v izredno neugodnem času, torej tik pred zaključkom produkcije.