Predsednik republike si je po koncu prireditve skupaj z nagrajencem in drugimi gosti ogledal razstavo fotografij Evgena Bavčarja. Razstava z naslovom
Predsednik republike si je po koncu prireditve skupaj z nagrajencem in drugimi gosti ogledal razstavo fotografij Evgena Bavčarja. Razstava z naslovom "Slovenija - ogledalo sveta. Moja domovina na izvorih luči." bo v Narodni galeriji na ogled do konca julija. Foto: Urad predsednika RS / Nebojša Tejić
Evgen Bavčar
Predsednik republike je Evgenu Bavčarju čestital za nagrado in se mu zahvalil, ker nas navdihuje s pogumom, voljo in iskanjem složnosti med nami ter navdušuje z jasnimi mislimi, ki jih uveljavlja na tako iskren in dostojanstven način. Foto: BoBo
Fotograf Evgen Bavčar: Državljan Evrope

Puščava globalnega sveta, kot se je izrazil lavreat, je po Bavčarjevem mnenju zelo nevarna, "vedno si moramo ustvarjati oaze". Ker to po njegovih besedah počne tudi Francija, se mora Slovenija "še toliko bolj zavedati svojega obraza, čeprav je del obrazov Evrope".

Na mrtve ne smemo pozabiti
To, kot zagovarja, moramo storiti tako, da povemo, kdo smo, da se zavemo, koliko tragedij je bilo na našem ozemlju, da smo preživeli: "Mi smo odgovorni za tiste mrtve Slovence, ki se niso mogli izpopolniti." Zgodovina je lahko tudi izhodišče za spravo, čeprav ni mogoče zanikati ene in druge strani, je poudaril slepi fotograf in filozof.

Danega trenutka nikoli ne doumemo v celoti
Evropo v prihodnosti vidi kot združbo narodov, ki so si med seboj enakopravni, se spoštujejo in poznajo svoje kulture, kot "Evropo na skupnih temeljih in skupnih kreativnih domišljijah". Ob tem je opozoril še na "resnico, ki so jo pokazali marsikateri filozofi": da je naša prisotnost v danem trenutku vedno nekoliko zaznamovana s temo, ker ne vidimo prihodnosti, lahko pa pogledamo nazaj.

Slovenija je v 25 letih po njegovem mnenju z marsikatero evropsko akcijo opozorila nase, vedno pa, tako Bavčar, obstajajo možnosti preseganja klišejev iz preteklosti. Po njegovem mnenju bi morala poiskati svetle točke zgodovine in ljudi, ki so odpirali pot. Razloga za pesimizem ne vidi, če bomo enotni. Ne bi pa si smeli več dovoliti, da bi se bojevali med seboj v imenu drugih. "Imamo možnost aktivnega delovanja," je poudaril Bavčar.

Glede položaja slepih in slabovidnih v Sloveniji in Evropi je ocenil, da "ni obupen, je kritičen, lahko pa bi rekli tudi nasprotno". Opaža določene, sicer ne velike premike, želel pa bi si, da bi se te osebe lažje realizirale, da bi srečevale ljudi, ki jih je srečeval sam in ki so mu pomagali iti naprej, čeprav je bil velikokrat ponižan in označen.

Najprej slavje v Narodni galeriji, nato še v Bruslju
Nagrado, s katero Evropski parlament (EP) prepoznava posameznike in skupine, ki s svojim delom zagovarjajo evropske vrednote in spodbujajo vprašanje človekovih pravic, kot je pojasnil vodja informacijske pisarne EP v Sloveniji Klemen Žumer, je Bavčar prejel v Narodni galeriji. Slovesnost v Bruslju s še 49 dobitniki iz različnih držav članic EU-ja pa bo 12. in 13. oktobra.

Predsednik republike Borut Pahor, ki se je udeležil podelitve, je dobitnika označil za človeka "zelo jasnih misli" in "navdih za čase, ki utegnejo biti za vse nas zelo zahtevni". Evropski poslanec Lojze Peterle, ki je Bavčarja predlagal za nagrado, pa je prepričan, da njegova ustvarjalnost, ki izkazuje njegov odnos do eksistence, lahko kaže naprej, saj je v popolnem nasprotju s političnim dogajanjem v Evropi.

Fotografije kot zrcalo "tretjega očesa"
Ob tej priložnosti so v Narodni galeriji postavili razstavo Bavčarjevih fotografij, ki so bile aprila že na ogled v EP-ju. S svojimi deli, kot je povedal, ne želi pokazati le podob, temveč svoje misli, "tisto notranje gledanje, pogled tretjega očesa".

Najvišje francosko priznanje - odlikovanje vitez legije časti
Prihodnji teden bo Bavčar v okviru praznovanja francoskega državnega praznika prejel odlikovanje vitez legije časti. V četrtek, 14. julija, mu ga bo izročil francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Francois Mourier kot priznanje za njegov prispevek k umetniški fotografiji ter za njegova osebna prizadevanja pri krepitvi odnosov med Francijo in Slovenijo.

V izjemni družbi
Lani sta nagrado državljan Evrope prejela Drago Jančar in Tomo Križnar, pred tem pa Alojz Rebula, Spomenka Hribar in Boris Pahor.

Fotograf Evgen Bavčar: Državljan Evrope