Ljubljana bo v torek v Bruslju uradno prevzela naziv zelena prestolnica Evrope 2016. Foto: Bobo
Ljubljana bo v torek v Bruslju uradno prevzela naziv zelena prestolnica Evrope 2016. Foto: Bobo
Zoran Janković
Ljubljanski župan Zoran janković je v zvezi z očitki o neracionalnem ravnanju Festivala Ljubljana med drugim izjavil, da je iz razlage zavoda razvidno, da je v primeru najema čarterskega letala deloval racionalno. Foto: BoBo

V torek bo Ljubljana v Bruslju uradno prevzela naziv zelena prestolnica Evrope 2016, za dodatno promocijo mesta pa bosta ob tej priložnosti na pobudo Festivala Ljubljana na koncertu nastopila zasedba Laibach in Simfonični orkester RTV Slovenija. Vodstvo festivala Ljubljana se je odločilo za najem letala, prosta mesta pa so ponudili mestni občini, kar je zmotilo mestni odbor SDS-a.

Na Festivalu Ljubljana očitke o neracionalnem ravnanju zavračajo, saj se je najem izkazal za ugodnejšo možnost. "V želji, da bi bil najem letala še bolj ekonomičen, so na Festivalu Ljubljana pot v Bruselj združili tudi z odhodom predstavnikov Mestne občine Ljubljana na slavnostni prevzem naziva zelena prestolnica Evrope 2016 in s predstavitvijo programa 64. Ljubljana Festivala v okviru Evropskega združenja festivalov," so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

Zatrjujejo, da so pri svojem delovanju vedno racionalni in tudi tokrat ni izjema. Za potrebe prevoza sodelujočih pri organizaciji koncerta skupine Laibach in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija je Festival Ljubljana najel letalo, katerega strošek je znatno nižji, kot če bi sodelujoči v Bruselj odpotovali z redno letalsko linijo, so zapisali. Če bi leteli z redno linijo, bi bilo treba stroškom prevoza prišteti še stroške prenočitev in dnevnic. Skupna vrednost letalskih vozovnic redne linije, hotelske nastanitve in dnevnic pa bi po njihovih navedbah presegla znesek najema letala za več kot 12.000 evrov.

"Na letalu je vseeno ostalo še nekaj prostih sedežev, zato sta se Festival Ljubljana in Mestna občina Ljubljana odločila, da v Bruselj povabita tudi predstavnike javnih zavodov in podjetij v okviru MOL-a ter nekatere poslovne partnerje. Med povabljenimi so bili tudi mestni svetniki, saj na Festivalu Ljubljana menijo, da so tudi oni precej zaslužni za njihove uspehe," so še zapisali.

"Žalostno, da SDS dogodek zlorablja za politikantske namene"
Na SDS-ove očitke se je odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki med drugim pravi, da je bila na zadnji seji mestnega sveta potrjena strategija javnega zavoda Festival Ljubljana do leta 2020, več kot jasno je tudi, da direktor ves čas racionalno upravlja stroškovni del delovanja zavoda. "Kot je razvidno iz razlage Festivala Ljubljana, je v primeru najema čarterskega letala deloval racionalno. "Glede na to, da smo pri poti v Bruselj tako v mestni upravi kot tudi v javnem zavodu celo privarčevali, pričakujem, da bodo mestni svetniki SDS-a direktorja Brleka nagradili," nadaljuje župan, ki se mu zdi žalostno, "da svetniška skupina SDS-a tako uspehe Festivala kot tudi največjo nagrado, ki jo lahko dobi evropsko mesto – da postane zelena prestolnica Evrope, zlorablja za politikantske namene."