V gledališkem sklopu Vizij se letos predstavlja devet gledališč, trije med temi z lutkovnimi predstavami. Foto: JSKD
V gledališkem sklopu Vizij se letos predstavlja devet gledališč, trije med temi z lutkovnimi predstavami. Foto: JSKD
Vizije
Že drugo leto so Vizije vrata odprla tudi mladim fotografom. Foto: JSKD

Razstava fotografij izbranih mladih avtorjev Fotovizije se tako drugič pridružuje tradicionalnemu srečanju najboljših mladinskih gledaliških, lutkovnih in rockskupin Slovenije. Izmed 30 prijavljenih je komisija izbrala deset avtorjev, ki se bodo predstavili na razstavi, med njimi tudi najboljšega, ki bo znan zvečer.

Srečanje najboljših mladinskih gledališč bodo sooblikovali člani devetih gledališč s prav toliko predstavami, med katerimi bodo tri lutkovne. Uprizorili jih bodo na obeh odrih SNG-ja Nova Gorica in v Kulturnem domu Nova Gorica. Letos je bilo sicer prijavljenih kar 50 predstav, izbor pa so opravili regijski selektorji.

V Mostovni se bo na Rock vizijah prestavilo šest mladinskih rockskupin, ki so jih izbrali izmed več kot 30 prijavljenih zasedb. Kljub regijskim izborom se je tokrat prvič zgodilo, da med finalnimi skupinami ni niti severnoprimorskih niti zamejskih skupin tako na gledališkem kot glasbenem področju.

V prihodnjih letih tudi ples in film
Festival bo v Novo Gorico pripeljal približno 150 mladih, ki delujejo na različnih področjih kulture. V prihodnje naj bi se po besedah direktorja festivala Vizije Matjaža Šmalca festival razširil tudi na druga kulturna področja, od plesa do filma, kar je želja številnim mladih umetnikov.

Vizije se odvijajo v sklopu ljubiteljske kulture, ki te dni pod naslovom Goriška kulturna prepletanja na območje Goriške prinaša številne dogodke. Vrsto projektov izvajajo kulturna društva in skupine, nastalih v okviru vseslovenskega Tedna ljubiteljske kulture in sedmega goriškega Festivala ljubiteljske kulture.