Predsednik nadzornega sveta Georg Springer in avstrijski minister za kulturo Josef Ostermayer sta pojasnila vzroke za razrešitev Hartmanna in odstop Springerja. Foto: EPA
Predsednik nadzornega sveta Georg Springer in avstrijski minister za kulturo Josef Ostermayer sta pojasnila vzroke za razrešitev Hartmanna in odstop Springerja. Foto: EPA
Matthias Hartmann je zavrnil navedbe o svoji krivdi in trdi, da kot umetniški direktor ni imel nadzora nad finančnim stanjem gledališča. Foto: EPA

Ostermayer.

Gledališče je pod vodstvom Nemca Matthiasa Hartmanna, ki je bil zadnjih pet let na čelu dunajskega gledališča, prej pa je vodil nemško gledališče Bochum Civic Theatre in züriško gledališče, lani pridelalo za 8,3 milijona evrov izgube, nadzorni svet pa ne izključuje možnosti, da so bile v poslovanju poneverbe in druge napake.

Afera enega najpomembnejših gledališč v nemško govorečem prostoru, ki ima letni proračun 230 milijonov evrov, je že ob lanskem izbruhu pretresla dunajsko srenjo.

"Ta korak smo morali narediti, da bi preprečili nadaljnje škodljive posledice za gledališče in državo sploh," je dejal minister za kulturo Josef Ostermayer in dodal, da je Hartmann kot direktor večkrat kršil svoja pooblastila.

Zdaj so na vrsti tožilci, ki bodo preučili, ali je proti Hartmannu mogoče vložiti tožbo zaradi materialne škode. "Ne morem potrditi, da obstaja kazenska preiskava. Mi nismo vložili tožbe," je dejal minister, avstrijska policija pa glede tega še ni podala izjave.

Hartmann napovedal izpodbijanje razrešitve
Zdaj že nekdanji direktor je napovedal, da bo izpodbijal razrešitev, saj kot umetniški direktor ne more odgovarjati za finančni nadzor gledališča. Zaradi afere je že odstopil predsednik nadzornega sveta gledališča Georg Springer. "Dogodki so me tako pretresli kot vas, če ne še bolj," je dejal ob odhodu.

Burgtheater je kot cesarsko gledališče leta 1741 ustanovila Marija Terezija, v njem pa so premierno uprizorili številna dela, med drugim tudi Mozartove opere in Beethovnovo prvo simfonijo.

Med drugo svetovno vojno je bilo gledališče močno poškodovano, leta 1955 pa je potekala obsežna prenova. V zadnjih desetletjih so na odru gledališča uprizorili številna igre Thomasa Bernharda, Efrede Jelinek in Georga Taborija.