"Kaj kultura res nima nobene vrednosti več?" so se med drugim na transparentih spraševali demonstranti. Foto: EPA
Na delu zidu, ki so ga že odstranili, so bila narisana Brandenburška vrata. Foto: EPA
63 metrov visoka stolpnica Living Levels, ki jo načrtujejo na bregu reke Spree, bo tako ali drugače verjetno zrasla.

Okoli 300 predstavnikov civilne družbe in umetnikov je v petek pred galerijo postavilo živi zid, da bi preprečili uničevanje kulturne dediščine.

Žerjavi so po poročanju tujih medijev pred prihodom protestnikov v zidu galerije, ki je sicer dolga 1,3 kilometra, že naredili meter in pol veliko luknjo. Zasebno gradbeno podjetje namerava del zidu - še nadaljnjih 18 metrov in pol - odstraniti zato, da bi tam ustvarilo prostor za gradnjo luksuzne stanovanjske stolpnice s 36 stanovanji na bregu reke Spree. Leta 2015 naj bi začeli tudi gradnjo novega mostu, ki bo povezoval četrti Kreuzberg in Friedrichshein.

"Gospod Wowereit, ne zrušite tega zidu!"
Protestnikom, ki jih je prek spletne peticije podprlo že več kot 30 tisoč ljudi, je uspelo zid z akcijo (za zdaj) zaščititi. Namesto metra in pol, ki so ga že odstranili, so privlekli rekvizit zidu. Nekateri so se oborožili s transparenti, s katerimi so pozivali "Gospod Wowereit, ne zrušite tega zidu!" (apel na berlinskega župana Klusa Wowereita, obenem pa referenca na sloviti citat Ronalda Reagana iz leta 1987: "Gospod Gorbačov, zrušite ta zid.")

Protestnik Robert Muschinski iz iniciative Sink Mediaspree je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal, da so bili protestniki priča uničenju nemške in svetovne kulturne dediščine. "To je sramota za mesto. Sram me je, da sem Berlinčan," je dodal.

Umetnost gleda na vzhod
Večino berlinskega zidu so odstranili po padcu komunizma leta 1989 (cele kose so odvlekli v različne muzeje, drobce prodajali turistom, ostalo pa zdrobili za gradnjo avtocest); dandanes je njegove sledi po nemški prestolnici težko zaznati. East Side Gallery so vzpostavili leta 1990, obsega pa dela 120 mednarodnih umetnikov, naslikana na vzhodno stran več kot kilometer dolgega ohranjenega bloka berlinskega zidu - pisane poslikave so tako "uravnotežile" zid, ki je bil po zahodni strani popisan z grafiti, po vzhodni pa do takrat popolnoma čist. Leta 2009 so fresko obnovili za dva milijona evrov.

Galerija velja za drugo najbolj obiskano berlinsko turistično znamenitost, takoj za Brandenburškimi vrati. Vsako leto si jo ogleda več kot milijon ljudi. Pred nekaj leti so odstranili 50 metrov zidu, ker so potrebovali pristaniški privez za bližnjo areno O2, a so del zidu, ki jim je bil "napoti", samo prestavili malo naprej.

Protestniki napovedujejo, da bodo svojo bitko za zid nadaljevali, rušilna ekipa pa se bo vrnila svoje delo dokončat najverjetneje v nočnih urah.