Jaser Arafat je umrl 11. novembra 2004. Ob 12. obletnici smrti so v Ramali odprli muzej, posvečen temu palestinskemu voditelju. Foto: AP
Jaser Arafat je umrl 11. novembra 2004. Ob 12. obletnici smrti so v Ramali odprli muzej, posvečen temu palestinskemu voditelju. Foto: AP
Jaser Arafat
Jaser Arafat (4. ali 24. avgust 1929-11. november 2004). Foto: AP

Obiskovalci se bodo lahko iz muzeja sprehodili še do Arafatove nekdanje pisarne in spalnice. V ta namen so zgradili most, ki bo povezoval muzej z omenjenimi zgradbami.

Oče gibanja Fatah
Jaser Arafat, ki je umrl 11. novembra 2004, je leta 1958 zasnoval gverilsko gibanje Fatah, ki je pozivalo k oboroženemu odporu proti Izraelu. Fatah je sčasoma postal najmočnejše palestinsko gibanje, Arafat pa je prevzel vodenje Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) ter v Izraelu in tudi v ZDA dobil sloves neusmiljenega terorističnega voditelja.

Zapuščina iz Ramale, zapuščina iz Gaze
Kot muzejski eksponati bodo na ogled tudi Arafatovi osebni predmeti, med njimi tudi pištola in njegova prepoznavna črno-bela ruta. Z načrtovanjem sedem milijonov dolarjev vrednega projekta so začeli leta 2010, še piše nemška tiskovna agencija DPA.

Voditeljeve predmete, ki jih je hranil v Ramali, so v muzeju zlahka pridobili, medtem ko so imeli s pridobivanjem zapuščine v Gazi precej težav, saj jo je bilo veliko izgubljene v času prevlade palestinskega gibanja Hamas leta 2007. Tako so, denimo, Arafatovo Nobelovo priznanje odkrili na enem izmed trgov v Gazi.

Na poti k zmernosti
Arafat je svoj boj sčasoma omilil oziroma ga naredil zmernejšega. Leta 1988 se je presenetljivo odpovedal terorizmu in podprl pravico vseh strani v bližnjevzhodnih spopadih, da živijo v miru. Potem ko sta s tedanjim izraelskim premierjem Jicakom Rabinom leta 1993 sklenila mirovne sporazume v Oslu, je prejel Nobelovo nagrado za mir leto pozneje.

Jaser Arafat je v 75 letih življenja je preživel marsikaj - od letalske nesreče, več poskusov atentata do kapi. Kot uradni vzrok smrti je obveljala notranja krvavitev po vnetju črevesja, še vedno pa jih veliko verjame, da ga je s polonijem zastrupil Izrael. Umrl je v vojaški bolnišnici v Parizu.