Na Kulturnem bazarju obiskovalce razveseljuje tudi MMC-jev navihani slon Bansi. Foto: MMC RTV SLO
Na Kulturnem bazarju obiskovalce razveseljuje tudi MMC-jev navihani slon Bansi. Foto: MMC RTV SLO
Kulturni bazar je namenjen predvsem ozaveščanju o pomenu kulturno-umetniške vzgoje, pa tudi odpravljanju hib sistema v povezavi s to vzgojo. Foto: Ministrstvo za kulturo

V sklopu celodnevnega bazarja je ministrica za kulturo Majda Širca podelila nagrade zlata kocka tistim, ki za mlade pripravljajo programe s področja arhitekture. Nagrado za vzgojno-izobraževalne zavode so prejeli Vrtec Trnovo ter osnovni šoli, združeni pri projektu Po Fabianijevih poteh. Nagrado za ustanove so prejeli člani kulturno-umetniškega društva C3, nagrado za tiskani medij pa Založba Rokus Klett.

"Nagrada zlata kocka ima izjemen pomen, ker je namenjena nagrajevanju tistih prizadevanj, ki mlademu človeku pomagajo odpirati oči in spodbujajo njegovo kreativnost," je povedala ministrica.

O nagradah je odločala žirija v sestavi Miha Dešman, Lenka Kavčič, Ana Kučan in Nina Ostan. Po Dešmanovih besedah je žirija nagradila tiste, ki delajo z otroki in mladimi ter jih učijo likovne kulture in arhitekturne pismenosti. Prav tovrstnega izobraževanja je po njegovem mnenju po vrtcih in šolah premalo.

Umetnost ne le v šolah, ampak tudi na ulici
Tradicionalna prireditev Kulturni bazar v Cankarjevem domu je po mnenju ministrice za kulturo izjemnega pomena, ker gre za "presečišče dejavnosti s področja kulture s preostalim poljem življenja mladih". "Če mladi nimajo ob pravem času dovolj informacij, kaj je umetnost in kaj lahko sami na tem polju naredijo, so lahko kasneje v življenju hendikepirani. Zato se zelo trudimo, da bi umetnost prinašali ne samo v izobraževalni sistem, temveč tudi na ulico," je še povedala Širca.

Kulturni bazar je zavzel razstavne prostore v prvem in drugem preddverju Cankarjevega doma. V dvoranah so organizacije pripravile ustvarjalne delavnice, predstave, koncerte, filmske projekcije in predavanja. Dogodki so odprti širši javnost. Na razstavne prostore v prvem in drugem preddverju je vstop prost.

Na bazar, ki ga pripravljajo ministrstvo za kulturo, ministrstvo za šolstvo in Zavod RS za šolstvo, se je letos prijavilo več kot 750 strokovnih delavcev iz vzgojno-izobraževalnih ustanov ter študentov, za program v dvoranah je prijavljenih več kot 600 otrok. Za projekt so namenili 50.000 evrov.

Letošnja novost je izvedba primera dobre prakse kulturnega dne na Osnovni šoli Majde Vrhovnik. Učenci od prvega do petega razreda se bodo na delavnicah, ki jih bodo izvajali muzeji, galerije in filmske ustanove, posvečali pravljicam.

Programski poudarek bazarja bo organizacija kulturnih dni, na bazarju bo mogoče spoznati vsa področja umetnosti in medijev, udeležba na dogodku pa bo tudi oblika strokovnega usposabljanja za delavce v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Na letošnji bazar so povabljeni tudi starši z otroki.

Nekaj utrinkov s Kulturnega bazarja 2011 si oglejte v fotogaleriji.