Tukaj je umrl Picasso, se glasi naslov umetniškega dela Eugenia Merina. Foto: Reuters
Tukaj je umrl Picasso, se glasi naslov umetniškega dela Eugenia Merina. Foto: Reuters
Eugenio Merino se v svojih delih ukvarja z družbenokritičnimi temami in želi opazovalce izzvati, da podvomijo o splošno razširjenih 'resnicah'. Foto: Reuters

Pokojni sloviti umetnik, ki je svoje subjekte preobrazil v kubistične abstrakcije, sicer nikoli ni bil balzamiran, ga je pa Eugenio Merino kar srhljivo realistično izdelal iz silikona, smole in steklenih vlaken, uporabil je tudi človeške dlake in, kot omenjeno, resnična oblačila in obutev, kakršne je nosil Picasso, značilno mornarsko majico in črne espadrile. Španski umetnik Merino (1975) je tudi sicer znan po hiperrealističnih replikah trupel diktatorjev, med drugim je izdelal "domačega" Francisca Franca.

Picassova dediščina kot donosen posel
Picasso leži v sobici v prostorih kulturnega inštituta Alliance Francaise, njegov "mavzolej" je končna postaja ture, ki obiskovalce vodi po znamenitostih iz slikarjevega življenja. Vse skupaj se sliši kot še ena vaba za turiste, a kot pravijo pobudniki projekta, sta tako tura kot "mumija" v resnici kritika načina, na katerega mesto Malaga slavnega rojaka zlorablja v komercialne namene.

"Projekt je kritika množičnega turizma in kulturne industrije v mestu kot znamki, pod katero turizem deluje v nasprotju s potrebami prebivalcev in namesto resničnosti ustvarjajo umetna prizorišča," so v izjavi za javnost sporočili iz umetniške skupine Los Interventores.

Njihov sprehod po točkah iz Picassovega življenja vodi mimo cerkve, v kateri je bil umetnik krščen, njegove šole in arene za bikoborbo, nato pa se konča z njegovim truplom, razstavljenim blizu marmornega nagrobnika, na katerem piše: "Tukaj počiva naš dober prijatelj Pablo Picasso (1881-1973)."

Pablo Picasso, slikar, kipar, scenograf, pesnik, dramatik ..., velja za enega največjih in najvplivnejših umetnikov 20. stoletja. V izjemno plodoviti in dolgi karieri je dosegel svetovno slavo, poznajo ga tako rekoč vsi, tudi tisti, ki jih umetnost ne zanima. Poleg zvezdniškega statusa si je poleg velikega števila ljubimk nabral izjemno bogastvo.

Večino odraslega življenja je preživel v Franciji, kjer je star 91 let tudi umrl. Pokopan je v dvorcu iz 14. stoletja v vasi Vauvenargues v Provansi, ki je v lasti njegove pastorke Catherine Hutin-Blay, hčere Picassove muze in druge žene Jacqueline Roque. Ta se je po smrti moža, ki ga je oboževala, vdala alkoholu in 13 let pozneje storila samomor.