Na najdbo iz poznorimskega obdobja, ki je največja v zadnjih treh desetletjih, sta pred nekaj tedni naletela ljubiteljska potapljača. Foto: EPA
Na najdbo iz poznorimskega obdobja, ki je največja v zadnjih treh desetletjih, sta pred nekaj tedni naletela ljubiteljska potapljača. Foto: EPA
Jacob Sharvit
Vodja pomorske arheološke enote urada za kulturno dediščino Jacob Sharvit z najdbami z območja antičnega izraelskega pristanišča Caesarea. Foto: EPA

Na najdbo iz poznorimskega obdobja, ki je največja v zadnjih treh desetletjih, sta pred nekaj tedni naletela ljubiteljska potapljača, ki pa sta po pisanju tujih tiskovnih agencij o njej takoj obvestila izraelski urad za kulturno dediščino.

Izjemno dobro ohranjeni bronasti kipi
Iz omenjenega urada so sporočili še, da so poleg prej omenjenih novcev in kipov našli tudi več predmetov, izdelanih v obliki živali, med njimi pipo v obliki divjega prašiča z labodom na glavi.

Med drugim so našli še bronasto svetilko s podobo sončnega božanstva, kipec boginje meseca in svetilko v obliki glave afriškega sužnja. Bronasti kipi, ki so sicer redkost, saj so že v antiki številne pretopili, so v izjemno dobrem stanju.

Priče nekdanje ekonomske in trgovske uspešnosti
Že pred dobrim letom so na tem območju našli zaklad z okoli 2.000 antičnih zlatih novcev, ki je pomenil pravo arheološko senzacijo.

Obe najdbi pričata o ekonomski in trgovski uspešnosti ob zatonu stabilnosti rimskega imperija v času, ko je krščanstvo postajalo uradna vera, je povedal vodja pomorske arheološke enote urada za kulturno dediščino Jacob Sharvit.