Delo francoske umetnice Alexandre Gestin z naslovom Puissance 4/8'. Foto: EPA
Delo francoske umetnice Alexandre Gestin z naslovom Puissance 4/8'. Foto: EPA

Za svoje mesto na sejmu v Švici, ki se bo končal 16. junija, se je sicer letos potegovalo več kot 1.000 galerij, a jih je 700 prejelo negativen odgovor, saj je po besedah vodje sejma Marca Spieglerja njihovo najpomembnejše merilo kakovost. Med 300 izbranimi pa je mogoče najti galerije, kot so Gagosian, Hauser & Wirth, König in White Cube, ki ponujajo dela umetnikov, kot so Picasso, Chagall, Gerhard Richter ali Georg Baselitz. Preden so vrata odprli širši javnosti, so si novosti najprej tri dni ogledovali povabljeni gostje in zbiratelji.

Letošnja izdaja se lahko pohvali z rekordnim številom del v programu Art Unlimited, kjer so predstavljena dela velikih dimenzij. V njem je letos predstavljenih 79 instalacij in slik. Omenjeni program pa letos po pisanju dpa ne izstopa le s številom del, ampak tudi z imeni tako novincev kot svetovno znanih umetnikov. Med njimi sta denimo nemški kipar Thomas Schütte in kitajski umetnik Aj Vejvej.

Že od leta 2011 je na sejmu močno prisotna Azija, sicer pa največji razstavljavci letos prihajajo iz ZDA, Nemčije, Švice in Velike Britanije.