Med predmeti na sejmu starin v Ljubljani je tudi veliko starih oglasnih tabel z nostalgičnim pridihom. Foto: Blaž Tišler
Med predmeti na sejmu starin v Ljubljani je tudi veliko starih oglasnih tabel z nostalgičnim pridihom. Foto: Blaž Tišler
bankovec sejem starin
Med mnogimi zanimivimi starejšimi in novejšimi bankovci se je znašel marsikateri eksotični, kot je zgornji z Madagaskarja. Foto: Blaž Tišler
sejem starin
Na stojnicah je mogoče najti raznolike predmete z vseh koncev Slovenije in sveta. Foto: Blaž Tišler

Sejem starin ponuja simpatično priložnost za nedeljski dopoldanski sprehod, pogovor s klepetavimi prodajalci, nakup kakšne malenkosti ali zgolj prodajanje zijal. Cene večine predmetov niso visoke, marsikaj se da kupiti za vsote do 20 ali 25 evrov, vmes pa so tudi drobnarije, kot je žepna ura za samo petaka.
Paša za oči, preteklost na stojnicah
Nekateri prodajalci imajo cene predmetov jasno označene, za druge pa se zdi, da so bolj kot prodajat prišli pokazat svoje obširne zbirke kovancev, značk, znamk ali denimo spominkov, povezanih z olimpijskimi igrami. Ob našem obhodu prav veliko denarja ni zamenjalo lastnika, je pa "bolšjak" starin prava paša za oči ali, kot pravijo organizatorji, da predmeti "nazorno pričajo o okusih in oblikovalskih smernicah preteklih časov, posebej pa tudi o tem, kako se je v Ljubljani in še nekoliko širšem prostoru, katerega del je, nekoč živelo".
Med beganjem pogleda po raznolikih stojnicah poleg ostankov iz nekih drugih časov in krajev – najti je moč predmete iz obeh Jugoslavij, od kraljevine do SFRJ, bankovce z vsega sveta, napise iz mnogih evropskih držav in še marsikaj – pritegnejo pozornost tudi prodajalci in prodajalke, ki se zdijo ljudje posebne "branže".
Dvajsetak za stojnico, stotak za kazen
Eden od prodajalcev se je med prodajo para starinskih pištol (ali mogoče replik) denimo kupcu glasno pritoževal nad aktualno politiko in s tem zabaval mimoidoče. Gospa, ki pravi, da na sejmu prodaja vsak teden že dalj časa, je ponosno pokazala svojo urejeno veliko zbirko kovancev in bankovcev in povedala, da ima doma tega še polne sobe. "Vsakič prinesem kaj drugega, ker ljudje radi vidijo nekaj novega," je še razložila in odhitela h kupcu, ki je delil njeno navdušenje nad starim denarjem.
Svojo zgodbo sta z veseljem razložili tudi gospa s hčerjo, ki sta na sejmu starin stare družinske predmete prodajali prvič. Pridušali sta se, da bosta to prvo preizkušnjo končali globoko v minusu, saj sta poleg 20 evrov za stojnico morali stotaka plačati še za parkirno kazen. Za konec pa se je eden od prodajalcev ob vprašanju, koliko je staro medeninasto trobilo na njegovi stojnici, pošalil, da je še iz rimskih časov – ali pa, da so ga v Slovenijo prinesli celo Argonavti. Vse te zgodbe – tako predmetov kot njihovih lastnikov – so pravšen dokaz, da si je kakšno bolj zaspano nedeljsko dopoldne mogoče prav lepo popestriti z obiskom ljubljanskega "bolšjaka".

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate še več utrinkov z nedeljskega sejma starin na Bregu v Ljubljani.