V palači v Versaillesu se ta konec tedna gnete še več obiskovalcev kot po navadi. Foto: EPA
V palači v Versaillesu se ta konec tedna gnete še več obiskovalcev kot po navadi. Foto: EPA
Moulin Rouge, rojstni kraj kankana v pariški soseski Pigalle blizu Montmartra, je prepoznaven del francoske kulturne dediščine.

Približno15.000 francoskih cerkva, gradov, termalnih vrelcev, parkov, arheoloških najdišč in celo razvpiti Moulin Rouge vabijo obiskovalce ob dnevih evropske kulturne dediščine.
Tudi samo kulturno ministrstvo, ki v Franciji organizira ta dogodek, je odprlo svoja vrata, predstavili pa bodo posebno razstavo marmornatega doprsnega kipa Julija Cezarja, ki so ga leta 2007 odkrili v reki Roni in ga hranijo v muzejo v Arlesu v Provansi.

Francozi za dostop do kulture
Tema letošnjih dni evropske kulturne dediščine v Franciji je "dostop do dediščine". Ministrstvo tako oglašuje različne vrste dostopa do narodnih spomenikov in drugih kulturnih krajev.

Temeljno vprašanje, kako prepričati Evropejce, da bi razumeli, da jih kulturna dediščina povezuje in hkrati ločuje, je leta 1991 vodilo predstavnike Sveta Evrope in države ustanovne članice, da so organizirali skupno vseevropsko prireditev Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD).

Tako vsako leto znova v mesecu septembru sodelujoče države – teh je danes že 49 – po vsej Evropi organizirajo različne prireditve, namenjene predstavljanju kulturne dediščine. V tem mesecu odprejo vrata številni kulturni spomeniki in arheološka najdišča, tudi tista, ki so čez leto javnosti načeloma nedostopna. Danes to pomeni 30.000 spomenikov in 20 milijonov obiskovalcev.

V Sloveniji bodo dnevi evropske kulturne dediščine z vodilom Dediščina, inovativnost in ustvarjalnost letos potekali od 22. septembra do 3. oktobra.

Nekaj obrazov francoske kulturne dediščine si oglejte v fotogaleriji spodaj.