Konservatorka Pam Hatchfield je iz škatle previdno jemala posamezne predmete. Foto: Reuters
Konservatorka Pam Hatchfield je iz škatle previdno jemala posamezne predmete. Foto: Reuters
Neprecenljivo najdbo si je prišel ogledat tudi guverner Massachusettsa Deval Patrick. Foto: Reuters

Okoli 4,5 kilograma težko škatlo so ameriški ustanovitelji (onkraj luže se je uveljavil izraz "founding fathers") zabetonirali v temelje državnega kongresa, pred torkom pa so jo enkrat že odprli, in sicer leta 1855, ko so vsebino očistili, popisali in dodali dodatne spominke.

Vpletena velikana ameriške revolucije
Škatlo sta prvič, torej leta 1795, zakopala takratni guverner Massachusettsa Samuel Adams, pomembna osebnost ameriške revolucije, ki ga Američani danes poznajo tudi zaradi istomenske vrste piva, in Paul Revere, ki se je v zgodovino zapisal kot tisti domoljub, ki je med revolucijo pred bitkama za Lexington in Concord opozoril na prihod Angležev. Zaradi tega se o njem danes uči vsak osnovnošolec, kakor tudi vsak, ki želi dobiti ameriško državljanstvo.

Škatlo so slovesno odprli na novinarski konferenci v bostonskem muzeju likovnih umetnosti, iz betona pa so jo iztrgali že decembra, ko so jo našli med popravilom vodovodne napeljave. Pregledali so jo z rentgenom, tako da so vsaj približno že vedeli, kaj se skriva v njej.

Odstranjevanje predmetov iz škatle je trajalo celo uro in muzejsko osebje je med drugim na dan potegnilo pet starih časopisov, pečat Massachusettsa, 24 kovancev in stran iz uradne kronike kolonije Massachusetts. Poleg tega tudi srebrno ploščo, domnevno s podpisom Revera.