Grad v Kozjanskem parku spada med najpomembnejše objekte romanske arhitekture na Slovenskem, Foto: Goran Rovan
Grad v Kozjanskem parku spada med najpomembnejše objekte romanske arhitekture na Slovenskem, Foto: Goran Rovan
Podsreda
Na občini Kozje pričakujejo, da se bo po prenovi število obiskovalcev gradu s sedanjih 7.000 povečalo na 8.000 letno. Foto: JZ Kozjanski park
Grad Podsreda dobiva lepšo podobo

Odprtja gradu, ki spada med najpomembnejše objekte romanske arhitekture na Slovenskem, sta se med drugim udeležila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
V sklopu obnovitvenih del, ki se so se začela na začetku leta, so med drugim prekrili del strehe gradu, zamenjali stavbnega pohištva ter obnovili črne kuhinje in lesene tlake v razstavnih prostorih slikarja Franceta Slane.
Občina Kozje pričakuje, da se bo po prenovi število obiskovalcev gradu, ki je bil iz varnostnih razlogov nekaj časa popolnoma zaprt za javnost, s sedanjih 7.000 povečalo na 8.000 letno. Za izvedbo naložbe je občina od gospodarskega ministrstva pridobila nekaj več kot 610.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev. S tem je lahko financirala največ 85 odstotkov celotnih upravičenih stroškov, ki so bili v vlogi za pridobitev sredstev ovrednoteni na dobrih 718.000 evrov.
Za večjo prepoznavnost regije
S prenovo gradu, ki je bil zgrajen v 12. stoletju, so zagotovili izvajanje kakovostne kulturne dejavnosti, povečanje turistične prepoznavnosti regije in ustvarjanje novih delovnih mest. Obnovitvena dela so obsegala tudi izdelavo novih strelovodov, osvetlitev južne in severne fasade in platoja pred glavnim vhodom gradu ter vzpostavitev avdiovodnika v treh jezikih.

Grad Podsreda dobiva lepšo podobo