Na območju nekdanje tovarne Rog, kjer so delovali  pripadniki avtonomne skupnosti in kjer namerava MOL zgraditi Center Rog, se je v torek zgodil protest, potem ko je MOL območje zjutraj prevzel v posest. Foto: BoBo
Na območju nekdanje tovarne Rog, kjer so delovali pripadniki avtonomne skupnosti in kjer namerava MOL zgraditi Center Rog, se je v torek zgodil protest, potem ko je MOL območje zjutraj prevzel v posest. Foto: BoBo

Mestna občina Ljubljana je v torek zjutraj prevzela prostore nekdanje tovarne Rog in začela rušiti tamkajšnje objekte. Pri tem so se zgodili incidenti z uporabniki Roga – mnogi so imeli tam namreč svoje umetniške delavnice, nekateri posamezniki pa so tam tudi prebivali. Policija, ki je sodelovala pri njihovi evakuaciji, je uporabila tudi solzivec. Pred Rogom je bilo večji del dneva napeto, zbralo se je okoli 100 ljudi, popoldne pa so potekali protesti. Po podatkih policije so pridržali deset ljudi, uporabniki Roga pa so opozorili, da so bili trije posamezniki med aretacijo poškodovani.

Dogajanje in potezo Mestne občine Ljubljana, ki sicer zatrjuje, da bodo prenovljeni prostori ponudili boljše okolje za umetniško ustvarjanje, je obtožilo več društev in organizacij, med drugimi je nasilje nad umetniki in njihovimi podporniki obsodilo tudi Pisateljsko združenje.

Rog po evakuaciji uporabnikov

Reportažo novinarke Alenke Bevčič, ki je objekte Roga obiskala po evakuaciji uporabnikov, si lahko ogledate v večernem Dnevniku Televizije Slovenija.

Utrinki obiska so zbrani v spodnji fotogaleriji.

Člani in članice Slovenskega centra PEN odločno obsojajo "brutalno nasilje nad umetniki in njihovimi podporniki, s katerim sta varnostna služba in policija omogočili gradbenim delavcem rušenje objekta". Po njihovih besedah je bilo "nevredno demokratične Slovenije" tudi ravnanje z novinarjem Radia Študent in upokojenim novinarjem Večera ter pisateljico Vesno Lemaič. "Njihovo poslanstvo, poročati in pisati o dogajanju, je bilo ogroženo na najbolj grob način in s tem je bila ogrožena svoboda govora, za katero si v duhu Temeljne listine PEN še posebej prizadevamo," so zapisali.

Sorodna novica Svetlana Makarovič bo zaradi Roga vrnila naziv častne meščanke Ljubljane

Pisatelji pozivajo k zagotovitvi nadomestnih prostorov
V Slovenskem centru PEN obžalujejo, "da je dialog popolnoma umolknil in je namesto njega govorilo nasilje". MOL pozivajo, naj skrbno hrani imovino umetnikov, ki naj bi jo popisali in uskladiščili, oziroma naj za njihovo uničenje plača odškodnino, predvsem pa naj izseljenim umetnikom v času do obnove prostorov zagotovi nadomestne prostore za ustvarjanje.

"Njihova umetnost je duša in podoba našega glavnega mesta Ljubljane, ki spodbuja kulturo in je Unescovo mesto literature. Nedvomno je medsebojni dialog edina demokratična pot k rešitvi problema," je v izjavi za javnost zapisal Upravni odbor Slovenskega centra PEN.

V torek dopoldne so iz Mladinske aktivistične organizacije sporočili, da varnostniki na območju nekdanje tovarne Rog iz stavbe vlečejo ljudi, dogajanje pa straži policija. Policija je nekaj uporabnikov tudi pridržala in uporabila prisilna sredstva.

Sorodna novica Občina nadaljuje rušitvena dela. Odvetnik rogovcev: Za nekatere ljudi ni pravne podlage za izgon.

Različni interpretaciji torkovega dogajanja
Uporabniki Roga so na popoldanski novinarski navedbe MOL-a, da je bil objekt nekdanje tovarne Rog prazen, označili za laž in poudarili, da niso bili obveščeni o začetku del. Po družbenih omrežjih so se začeli vrstiti tudi pozivi k zbiranju podpornikov Roga, sledil je t. i. protest "proti uničevanju avtonomnih struktur in za svobodno Ljubljano" pred Rogom. V naslednjih dneh so uporabniki Roga prejeli več izrazov podpore.

Ljubljanski župan Zoran Janković pa je v četrtek povedal, da ob 7. uri zjutraj v Rogu ni bilo nikogar, pozneje pa se je začela zbirati množica podpornikov rogovcev in sami rogovci na Trubarjevi cesti, ki so poskušali nasilno vstopiti na področje Roga, kar je policija preprečila. Poudaril je, da so nasilje, ki se je zgodilo na Trubarjevi cesti, izzvali tisti, ki so poskušali nasilno vstopiti v Rog.

Povedal je tudi, da so vse predmete, ki niso last MOL-a, komisijsko popisali in jih odpeljali v Zbirni center Snage na Povšetovi, kjer jih bodo začasni uporabniki Roga lahko dvignili od ponedeljka dalje po predhodni napovedi.

Na mestu nekdanje tovarne Rog namerava MOL zgraditi Center Rog, ki bo po njihovih navedbah zagotovil prostore več kot 500 ustvarjalcem in ustvarjalnim skupinam na več kot 8000 kvadratnih metrih novih sodobnih produkcijskih površinah.

Mestna občina je obnovitvena dela v Rogu začela leta 2016, a so bila tedaj zaradi nasprotovanja uporabnikov začasno ustavljena, leta 2019, ko so želeli nadaljevati, pa so jim to ponovno preprečili začasni uporabniki. Sledil je sodni spor z osmimi uporabniki, vseh osem sodb pa je bilo rešenih v korist MOL-a. Foto: BoBo/Borut Živulović
Mestna občina je obnovitvena dela v Rogu začela leta 2016, a so bila tedaj zaradi nasprotovanja uporabnikov začasno ustavljena, leta 2019, ko so želeli nadaljevati, pa so jim to ponovno preprečili začasni uporabniki. Sledil je sodni spor z osmimi uporabniki, vseh osem sodb pa je bilo rešenih v korist MOL-a. Foto: BoBo/Borut Živulović

FemA: Totalitaristična krutost je razsula oazo delovanja
V protestnem pismu se je na dogajanje odzval tudi Zavod za transformativne študije in delovanje Center FemA. "Če bi bilo v zasegu in uničenju AT Rog kaj družbeno konstruktivnega interesa, bi bila poleg vnaprejšnje eksplicitne ponudbe, kam v trenutku obnove z dejavnostmi, da bodo lahko izvajane v ustreznem okolju, nujna tudi takojšnja skrb za tiste, ki jim je Rog pomenil faktični dom, in ne samo umetniško ali socialno delavnico," so zapisale članice. "V spregi policija – mestna oblast lahko zelo konkretno ugledamo oblastniški interes onkraj političnih bitk in tekem. Totalitaristična krutost, ki se utemeljuje v sli po kapitalu in vladanju, je razsula oazo delovanja, ki bi jo morali tako kot AC Metelkovo razumeti v smislu garancije demokratičnosti Ljubljane. Ji pomagati s postopnim ustvarjanjem boljših pogojev na mestu samem, to pa je tudi vse, kar bi veljalo storiti."