Današnji prizor rušenja objektov na območju nekdanje tovarne Rog v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Bralec
Današnji prizor rušenja objektov na območju nekdanje tovarne Rog v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Bralec

Po navedbah odvetnika ljubljanske mestne občine (MOL) Jožefa Klavdija Novaka iz Odvetniške družbe Čeferin in partnerji, je upravna enota Ljubljana občini kot investitorju izdala gradbeno dovoljenje za odstranitev objektov na območju tovarne Rog v Ljubljani. Spomnil je, da je ob začetku del prišlo do nasprotovanja določenih začasnih uporabnikov prostorov nekdanje tovarne Rog, zaradi česar je bilo potrebno sodno varstvo lastninske pravice.

Občina je zaradi nezakonite uporabe območja Rog vložila več tožb zoper osebe, "za katere je bilo tudi formalno jasno, da območje zasedajo". S tožbo je zahtevala izpraznitev nepremičnin in njihovo izročitev v posest občine. Sodišče je v vseh zadevah pravnomočno odločilo v korist MOL-a. Vse sodne odločbe so postale tudi izvršljive, zaradi česar je občina vložila predlog za izvršbo, je zapisal.

Na mestu nekdanje tovarne bo stal Center Rog

Na mestu nekdanje tovarne Rog namerava MOL zgraditi Center Rog, ki bo po njihovih navedbah zagotovil prostore več kot 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam na več kot 8000 kvadratnih metrih novih sodobnih produkcijskih površin. V rebalansu letošnjega proračuna, ki so ga mestni svetniki potrdili v ponedeljek, je za projekt predvidenih dodatnih 1,85 milijona evrov sredstev.

Izvršilno sodišče je izdalo več sklepov o izvršbi, s katerimi je ugodilo predlogom občine. Šest začasnih uporabnikov je nato vložilo ugovore zoper sklep o izvršbi, v katerih navajajo, da so zapustili prostore Roga, da jih ne uporabljajo več in vanje ne posegajo.

V navedenih primerih je sodišče ugovorom ugodilo, saj so navedeni že sami in po lastni izjavi prostovoljno izpolnili obveznost, ki jim je bila naložena s sodbo. Zoper dva dolžnika, ki ugovorov nista vložila, sta postala pravnomočna tudi sklepa o izvršbi.

Občino so nato občani pozneje obvestili, da so prostori nekdanje tovarne Rog zapuščeni in izpraznjeni, to je na licu mesta preveril tudi odvetnik. Ker so bili izpolnjeni zakonski in dejanski pogoji, je napotil varnostno službo, da je prevzela posest in zavarovala objekt.

MOL je po besedah Novaka na policiji opravil tudi sestanke s predstavniki pooblaščene varnostne službe, ki so prav tako potrdili, da je nekdanja tovarna Rog zapuščena.

V torek so na podlagi zgoraj navedenih ugotovitev in izdanih sodnih odločb vstopili v prostore nekdanje tovarne in ugotovili, da so vse nepremičnine zapuščene, in ponovno vzpostavili neposredno posest in jo zavarovali z varnostno službo, ki ima z občino pogodbo. Kot je še pojasnil odvetnik, se rušitvena dela izvajajo na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja.

Na območju Roga so bili v torek varnostniki in policija, ki je deset oseb pridržala in uporabila prisilna sredstva. Foto: BoBo
Na območju Roga so bili v torek varnostniki in policija, ki je deset oseb pridržala in uporabila prisilna sredstva. Foto: BoBo

Uporabniki Roga imajo 30 dni časa za vložitev tožbe

Odvetnik rogovcev Zoran Korenčan pa je pojasnil, da je osem toženih posameznikov, v primeru katerih je sodišče pravnomočno odločilo v korist MOL-a, Rog zapustilo, saj jim je bilo tako naloženo. Glede preostalih, ki so bili v torek na območju Roga, pa po njegovih besedah ne obstaja pravna podlaga, da morajo to območje zapustiti. "To so drugi ljudje. Rog je prostor, kjer deluje od 100 do 200 posameznikov," je povedal in dodal, da jim je MOL na podlagi ustnega dogovora pred leti tudi dovolil brezplačno uporabo teh prostorov.

Sorodna novica Začelo se je rušenje nekdanjih tovarniških stavb Roga, pridržanih deset ljudi, popoldne protest

Kot je še povedal, je sicer nekaj uporabnikov v torek navezalo stik z njim. Spomnil je, da je v primeru, ko so rogovci ob podobnem dogajanju leta 2016 občino tožili zaradi motenja posesti, sodišče odločilo, da tak način, da se z varnostniki "meče ljudi ven", ni pravilen in zakonit. Kako naprej tokrat, se še niso odločili, imajo pa uporabniki Roga 30 dni časa za vložitev tožbe.

Rogovci so sicer MOL tožili zaradi motenja posesti po tistem, ko je občina junija 2016 sredi noči vstopila v Rog z bagrom in varnostniki.

Podporo uporabnikom Roga izrazil Aktiv delavk in delavcev v kulturi

Kot so zapisali, je boj za Avtonomno tovarno Rog precej več od boja za skvot, "je marveč boj za vse, ki ne pristajamo na diktat kapitalistične kulture in smo prepričani, prepričane, da je prostor, v katerem zamisli vzniknejo od spodaj in se ne realizirajo po hierarhičnih zapovedih, dragocen tako za samo mesto kakor tudi širše".

Rog je bil po njihovih besedah v zadnjih 15 letih "središče kritične misli, vozlišče družbenih gibanj, zatočišče vseh tistih, ki jih kapital potiska na rob družbe". "To je prostor prijateljstva, tovarištva, idej, projektov, Izbrisanih, Nevidnih delavcev sveta, Protirasistične fronte v času balkanske migrantske poti, Sveta za vsakogar, BojZe, Antifašistične fronte, delavskih demonstracij, bojev proti gentrifikaciji, bojev proti prekarnemu delu, vstaj leta 2012 in kolesarskih vstaj leta 2020. V Rogu je bila tudi ambulanta mednarodne organizacije Zdravniki za azilante," so zapisali.

Po njihovih besedah je Rog "simbolna točka vseh tistih, ki zavračamo profit, gentrifikacijo, desničarsko nasilje, kapitalistično represijo, janšistično orbanizacijo".

V torek policija pridržala 12 oseb, uporabili so tudi prisilna sredstva

V torek je tako občina že zjutraj začela rušitvena dela, kar so pospremili protesti. Na območju so bili varnostniki in policija, ki je nekaj protestnikov pridržala in uporabila prisilna sredstva. Kot so popoldne sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so v torek od 7. ure naprej pri interveniranju na Trubarjevi cesti pridržali skupaj 12 oseb. Vse osebe so bile pridržane zaradi kršitev javnega reda in miru.

Po navedbah policistov so kršitelji želeli preplezati ograjo gradbišča in niso upoštevali ukazov policistov. Nekateri so se pri intervenciji pasivno upirali (npr. s plezanjem na ali pod vozila), nekateri pa so to počeli aktivno (npr. s fizičnim odrivanjem, napadom na policiste, metanjem predmetov v policiste).

Kot so zapisali, so proti množici trikrat uporabili prisilna sredstva – telesno silo za odrivanje množice, skupaj s ščiti in palicami, ter plinski razpršilec. Zoper 13 posameznikov pa so uporabili telesno silo in sredstva za vezanje ter vklepanje.

"Po uporabi prisilnih sredstev smo nekaj osebam nudili pomoč pri izpiranju oči zaradi uporabe plinskega razpršilca (spiranje z vodo), dvema pridržanima osebama pa zagotovili zdravniško oskrbo med pridržanjem. Pri tem je bilo eni osebi zaradi zdravstvenih razlogov takoj prekinjeno pridržanje, pri drugi osebi pa po mnenju zdravniškega osebja razlogov za prekinitev pridržanja iz zdravstvenih razlogov ni bilo," so še sporočili s PU-ja Ljubljana. Drugih podatkov o morebitnih poškodbah oseb med interveniranjem pa ne beležijo.

Zoper osem oseb so policisti uvedli prekrškovne postopke, ker so kršili 6., 7.
in 22. člen zakona o varstvu javnega reda in miru (nedostojno vedenje na javnem kraju, nedostojno vedenje do policistov ter neupoštevanje ukazov policistov), nekateri so kršili tudi zakon o osebni izkaznici (pri sebi niso imeli nobenega osebnega dokumenta) in zakon o nalezljivih boleznih (nedovoljeno prehajanje občin).

Zbiranje obvestil glede dogodka bodo še nadaljevali, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj pa bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

Policisti prijeli tudi več storilcev kaznivih dejanj

47-letnika so zalotili, ko je z nožem prerezal pnevmatike na treh policijskih vozilih. Zoper njega bodo podali kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo zaradi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

29-letnico so zalotili, ko je v policista vrgla steklenico. Zoper njo bodo podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo.

Ponoči pa so policisti prijeli še 30-letnika, ki je na Prešernovem trgu z bencinom polil in požgal novoletno jelko. Zoper njega bo podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Policisti so ponoči obravnavali tudi več požarov na zabojnikih za smeti po vsej Ljubljani. Policija ob tem dodaja, da nadaljujejo zbiranje obvestil za izsleditev storilcev.

Rušenje Roga se nadaljuje