Obvestilo na steni stavbe 'osebe, ki se v objektu zadržujejo', poziva, naj sebe in svojo osebno lastnino iz njega odstranijo. Foto: Viktorija Rozman
Obvestilo na steni stavbe 'osebe, ki se v objektu zadržujejo', poziva, naj sebe in svojo osebno lastnino iz njega odstranijo. Foto: Viktorija Rozman
Kolizej
V slovenski sekciji Mednarodnega sveta za spomenike in spomeniška območja poudarjajo, da je Kolizej na Slovenskem edini še ohranjeni primer romantične umetnosti na prehodu iz bidermajerja v historizem. Stavba je po njihovem prepričanju nenadomestljiva priča naše kulturne preteklosti in narodnih razmer po marčni revoluciji. Poleg tega je v njej živela vrsta vidnih osebnosti. Foto: Viktorija Rozman
Sredi 19. stoletja zgrajeni Kolizej je bil ena prvih multifunkcijskih stavb v Evropi in je poleg stanovanj za vojaštvo obsegal zabaviščne prostore in prostore za športne dejavnosti. Foto: Viktorija Rozman

Sodelavci ljubljanske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) so v tem tednu sodelovali pri demontaži spomeniško zaščitenih elementov.

Po besedah vodje ljubljanske območne enote ZVKDS-ja Borisa Vičiča so vse, kar je bilo dostopno - stenske dekoracije, ki so jih trenutno shranili v Restavratorskem centru RS -, že odstranili. Portali, ki so prav tako spomeniško zaščiteni elementi, pa bodo na vrsto prišli med samim odstranjevanjem objekta, saj jih zaradi propadajočega stanja Kolizeja zdaj ni bilo mogoče odstraniti.

Portali in dekoracije romajo v muzej
Spomeniško zaščitene elemente s Kolizeja bo v prihodnje hranil Mestni muzej Ljubljana, ki je za to pristojen, govorilo pa se je tudi o tem, da bi se stavbo iz 19. stoletja predstavilo z razstavo. Precej je po Vičičevih besedah tudi fotografske dokumentacije še iz časa, ko je bilo še varno hoditi po Kolizeju, pa tudi poznejše. Za več posnetkov je poskrbel tudi sedanji lastnik, Kranjska investicijska družba, saj jo je k temu zavezala odločba o rušenju Kolizeja, ki jo je podpisala nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca. Sicer pa so, kot je še dejal Vičič, z izvajalcem rušitvenih del nenehno v stiku.

Dan D je ponedeljek (neuradno)
Ali je gradbeno dovoljenje za rušitev, ki ga je ljubljanska upravna enota izdala 22. aprila letos, dokončno, Vičič ne ve. Te dni ni dosegljiv niti lastnik Kolizeja Kranjska investicijska družba. Uradne potrditve, ali bo Kolizej resnično padel v ponedeljek, tako ni bilo mogoče dobiti.

Številni predstavniki stroke rušenju nasprotujejo
Kranjska investicijska družba si že več let prizadeva za zrušitev Kolizeja, saj namerava na njegovem mestu zgraditi novi Kolizej po načrtih nizozemskega arhitekturnega studia Neutelings Ruedjik Architecten, ki je bil leta 2004 izbran na natečaju. Ob tem je naletela na številna nasprotovanja tako arhitekturne kot umetnostnozgodovinske stroke. Na že omenjeno odločbo za rušitev se je med drugim pritožilo Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo, prizadevanja za ohranitev Kolizeja pa sta podprli mednarodna komisija in slovenska sekcija nevladne organizacije Mednarodni svet za spomenike in spomeniška območja (ICOMOS).

Novega Kolizeja še ne bo kmalu
Vendar pa bo Kranjska investicijska družba, tudi če bo Kolizej začela rušiti prihodnji teden, na gradbeno dovoljenje za novi Kolizej morala še počakati. Zanj za zdaj še ne more zaprositi, saj mora ljubljanski mestni svet najprej sprejeti občinski podrobni prostorski načrt za omenjeno območje. Mestna občina je šele sredi marca letos sprejela sklep o začetku priprav občinskega prostorskega načrta, omenjeni akt pa predvideva, da bo predlog podrobnega prostorskega načrta predvidoma pripravljen šele marca prihodnje leto.

V spodnji fotogaleriji si oglejte prizore propadajočega Kolizeja, ki jih je prejšnji teden (nekatere pa tudi v letih 2010 in 2009) posnela Viktorija Rozman.