Delo Spy Booth je postalo prava znamenitost Cheltenhama. Foto: EPA
Delo Spy Booth je postalo prava znamenitost Cheltenhama. Foto: EPA

Umetnikovi občudovalci si prizadevajo, da bi delo z naslovom Spy Booth (Vohunska govorilnica), ki je vredno milijon funtov (okoli 1,2 milijona evrov), rešili.

Bansky je na zidu v mestu Cheltenham, ki je 4,8 kilometra oddaljeno od sedeža vladnega urada za komuniciranje GCHQ (Government Communications Headquarters), upodobil tri moške v plaščih, ki prisluškujejo pogovoru v javni telefonski govorilnici.

"V akcijo" s ščetkami in krpami
Neznanci so grafit poškodovali v noči na petek, vendar pa so tamkajšnji prebivalci izrazili upanje, da ga bodo rešili. Zdaj se ga trudijo očistiti s ščetkami in krpami.

Za delo Spy Booth je pred časom izrazil zanimanje tudi neki Američan, ki ga želi kupiti in prepeljati drugam. Vendar kaže, da je iniciativi Save The Bansky uspelo delo ohraniti na licu mesta, saj ga je kupil tamkajšnji poslovnež Kekmat Kaveh. Kot je dejal, je osupnjen nad vandalizmom, vendar se zdaj osredotoča predvsem na to, kako delo rešiti.

Banksy, čigar identiteta ni znana, prihaja iz Bristola. Svoje grafite, ki jih zaznamuje predvsem družbenokritična nota, je začel ustvarjati v 90. letih minulega stoletja na zidovih objektov v Veliki Britaniji. Danes jih je mogoče najti po vsem svetu.