Nastop plesalcev Plesnega studia Intakt v okviru uvodnega večera Tedna ljubiteljske kulture. Foto: BoBo
Nastop plesalcev Plesnega studia Intakt v okviru uvodnega večera Tedna ljubiteljske kulture. Foto: BoBo
Organizatorji želijo z vseslovensko akcijo opozoriti tudi na več kot 100.000 odraslih ustvarjalcev na področju ljubiteljske kulture in na okoli 5.000 društev, ki skupno pripravijo približno 25.000 prireditev letno, na njih pa naštejejo štirje milijoni obiskovalcev. Foto: BoBo
Prireditelji pozivajo vse ustvarjalce - tako ljubiteljske kot profesionalne -, da v tednu ljubiteljske kulture na okenske police ali pred hišo postavijo predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst ali kulturno dejavnost, s katero se ukvarjajo. Foto: BoBo
Teden ljubiteljske kulture se je začel

Teden, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije (ZKDS), bo do 22. junija ponudil več kot 500 kulturnih dogodkov po Sloveniji in zamejstvu.

Osrednje slovesno odprtje Tedna ljubiteljske kulture se je na Muzejski ploščadi Metelkova začelo že v dopoldanskih urah. Tam so potekale likovna, plesna, gledališka, lutkovna in glasbena delavnica za otroke, na ogled pa so bili tudi izbrani filmi Festivala najmlajših filmskih in videoustvarjalcev, ki letos praznuje 50 let.

Sadna drevesa kot simbol plodnosti kulture

V popoldanskih urah je sledilo Kulturno rajanje, na katerem so nastopili pihalni orkester Litostroj, Akademska folklorna skupina France Marolt in Folklorna skupina SKUD Vidovdan. Nato sta zbrane nagovorila minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroš Grilc in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki je tudi častni pokrovitelj odprtja Tedna ljubiteljske kulture.

Govorca sta pred prireditvijo v Šmartinskem parku zasadila sadno drevo ene izmed starih avtohtonih vrst. Gesti se bo v tem tednu pridružilo več drugih krajev, ki sodelujejo pri Tednu ljubiteljske kulture. S tem bodo, kot je na nedavni novinarski konferenci dejala pomočnica direktorja in programska vodja Tedna ljubiteljske kulture Urška Bittner Pipan, na simbolni ravni sporočili, da je ljubiteljska kultura plodna, in opozorili na pomen samooskrbe, ki je tudi del slovenske kulture in tradicije.

Uvodni večer Tedna ljubiteljske kulture se bo nadaljeval z nastopi plesalcev Plesnega studia Intakt, vokalne skupine Jazzva, Impro ligo ter koncertoma kvinteta Domit in Kitarskega orkestra Ljudmila Rusa, sklenil pa z multimedijskim ART sprehodom po sledeh znanih slovenskih ustvarjalcev v Trstu.

S čim pa se ljubiteljsko ukvarjate vi?
Organizatorji vseslovenske akcije tudi pozivajo vse ustvarjalce - tako ljubiteljske kot profesionalne -, naj v tednu ljubiteljske kulture na okenske police ali pred hišo postavijo glasbila, slikarska platna, knjige, kostume, zgoščenke in druge predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst ali kulturno dejavnost, s katero se ukvarjajo. "Stopite na svetlo, dragi ustvarjalci, naj se vidi, koliko prebivalcev te države se ukvarja s kulturo!" so zapisali v JSKD-ju.

Teden ljubiteljske kulture se bo sklenil v nedeljo, 22. junija, s 45. taborom slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Koncert združenih zborov iz Slovenije in zamejstva bodo posvetili 80-letnicama Lojzeta Lebiča in Jožeta Leskovarja, 100. obletnici rojstva Rada Simonitija in 130. obletnici rojstva Vasilija Mirka.

Slovenija se s Tednom ljubiteljske kulture pridružuje številnim evropskim državam, ki se vsako leto na podoben način poklonijo ustvarjalcem ter hkrati opozorijo na pomen in množičnost ljubiteljske kulture v sodobni družbi.

Pred dnevi je JSKD v sklopu projekta Teden ljubiteljske kulture v središču Ljubljane organiziral flashmob z več kot 300 nastopajočimi plesalci, pevci, folkloristi, mažoretkami, godbeniki in glasbeniki. Dogodek so posneli in zmontirali študenti AGRFT-ja pod mentorstvom režiserjev Matjaža Šmalca in Klemna Dvornika. Video si oglejte pod prispevkom.

V galeriji pa najdete nekaj utrinkov z zasaditve dreves v Šmartinskem parku, ki je tako postal park ljubiteljske kulture in ga bodo vsako leto dopolnjevali z novimi sortami, in utrinke s prvega dneva prireditev.

Teden ljubiteljske kulture se je začel