Protestniki so prepričani, da se je MOL z odločitvijo za prodajo zemljišča in stavbe Hostla Celica, odločil tudi za radikalno spremembo svojega razmerja do celotnega območja Metelkove.
Protestniki so prepričani, da se je MOL z odločitvijo za prodajo zemljišča in stavbe Hostla Celica, odločil tudi za radikalno spremembo svojega razmerja do celotnega območja Metelkove. "Ta poskus drobljenja in privatizacija predstavlja neposreden napad na celovitost območja in s tem na AKC Metelkova mesto, ta svetovno priznan kulturni, urbanistični in socialni primer dobre prakse, vnaša oblastniški diktat," še zatrjujejo protestniki. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Hostel Celica
Po naznanitvi MOL-a, da se je hostel proda na dražbi z izklicno ceno 2,34 milijona evrov, so se med drugim oglasili avtorji projekta in organizatorji programa v njem, ki odločitvi MOL-a ostro nasprotujejo. Foto: BoBo
Hostel Celica
Vsaka od nekdanjih zaporniških celic, ki so zdaj namenjene prenočevanju, je drugače urejena. Foto: BoBo
Janko Rožič
Vodja kulturnega programa v Hostlu Celica je povedal, da je KUD Sestava tamkajšnji program več kot dve desetletji ustvarjal "z ogromnim angažmajem in minimalnimi sredstvi". Foto: BoBo/Borut Živulović
Hostel Celica
Župan Zoran Janković je sicer že v preteklosti zatrdil, da bo ne glede na lastništvo v stavbi ostala hotelska dejavnost, objekt pa bo zaščiten. Kot pravi, se zaveda, da je hostel svetovna znamenitost. Foto: MMC RTV SLO
Protestniki
Protestniki načrte MOL-a razumejo kot poseg v avtonomne prostore, ki, kot piše v skupni izjavi nasprotnikov prodaje Hostla Celica, Anarhistične pobude Ljubljana, Iskre, AKC Metelkova mesto in avtonomne Tovarne Rog, "predstavljajo redke prostore svobodne misli in združevanja onkraj komercialne logike, kar več kot očitno moti mestne oblasti, zaradi česar se jih trudijo izkoreniniti, podrediti in sterilizirati ter tekom tega procesa tudi kaj zaslužiti". Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Dražbe za stavbo Celice ni bilo

prakse, vnaša oblastniški diktat. Javno in jasno zato sporočamo: kapital in MOL, roke stran od Metelkove!" beremo v vabilu na protest proti prodaji stavbe Hostla Celica.

Kljub plazu kritik v zadnjih dneh in številnim pozivom je Mestna občina Ljubljana (MOL) stavbo in zemljišče na Metelkovi ulici 8, kjer deluje Hostel Celica, nameravala ponuditi na javni dražbi z izklicno ceno 2,34 milijona evrov, vendar ni bilo nobenega interesenta.

Nihče ni vplačal varščine do zahtevanega roka
Kot so sporočili z MOL-a, tako danes dražbe niti ni bilo in tudi do roka niso prejeli niti enega vplačila varščine. Prav vplačilo varščine je pri večini javnih dražb osnovni pogoj za sodelovanje, še posebej, ko je predmet prodaje nepremičnina. Kot je razvidno iz vabila na javno dražbo, bi morali dražitelji in morebitni predkupni upravičenci najpozneje do 11. decembra vplačati varščino, ki znaša 10 odstotkov izklicne cene.

Celica kot svetovna in kulturna znamenitost
Informacija o prodaji stavbe Hostla Celica je v zadnjem tednu dvignila veliko prahu. Ostro ji nasprotujejo tudi v Kulturno-umetniškem društvu Sestava, v katerem delujejo avtorji projekta hostla in organizatorji kulturno-umetniškega programa v njem. Pozivajo k ustavitvi prodaje in zaščiti te svetovne turistične in kulturne znamenitosti, ki je sicer prestala že številne spremembe glede poslovanja in lastništva.

Kot je na novinarski konferenci pretekli teden povedal vodja tamkajšnjega kulturnega programa Janko Rožič, se v KUD-u Sestava zavzemajo za dolgoročno ureditev statusa takega fenomena, kot je Celica. Vztrajali bodo do konca, da takšne "problematične prodaje, ki Celico degradira na zgolj poslovni prostor", ne bo. Spomnimo še, da je britanski časnik Guardian hostel uvrstil na seznam desetih najboljših luksuznih mladinskih hotelov v Evropi.

Prizadevanja za pridobitev status spomenika državnega pomena za Celico
V odprtem pismu, ki so ga med drugim naslovili na premierja Mira Cerarja, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ministra za kulturo Toneta Peršaka, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, pozivajo pristojne, da na pragu Evropskega leta kulturne dediščine 2018 "po hitrem postopku" zaščitijo Hostel Celica kot spomenik državnega pomena. Zavzemajo se za dolgoročno ureditev statusa takega fenomena, kot je Celica, ki je nekakšen "prostor nove Evrope", je še poudaril Rožič.


Samovoljna in prepogosto arbitrarna javna oblast
"Ne gre samo za Rog, Metelkovo, Celico in njihove družbene sorodnike. Gre za temeljno vprašanje ne-demokracije, ne-politike in ne-etike. Žal je pravo, zaradi ljudi na odločevalskih mestih v javni upravi in na sodiščih, orodje in orožje, ne le tehnika v roki samovoljne in prepogosto arbitrarne javne oblasti," pa je glede situacije med drugim zapisal ustavni pravnik Andraž Teršek.

"Organizacija in pritisk: civilne družbe, meščanov, državljanov, predstavnikov strok, znanosti, kulture … In medijev. Aktivno, nenasilno, odločno in trajno. Druge učinkovite možnosti, tudi kot pravnik, ne vidim," je še dodal.

Privatizacija Celice kot napad na Metelkovo
Organizatorji današnjega protesta proti prodaji si odločitev MOL-a, da proda zemljišče in stavbo, razlagajo kot napad na Avtonomno kulturno cono Metelkovo. MOL z nameravano prodajo zemljišča, na katerem stoji Hostel Celica, obenem radikalno spreminja svoje razmerje do celotnega območja Metelkove, so prepričani v AKC-ju Metelkova.

Skupna krovna izjava več organizacij
"Zbrali smo se zaradi konkretnega napada na AKC Metelkova mesto. Gre za očiten poskus postopne privatizacije in razprodaje tega avtonomnega prostora, ki pa je povezan s splošno politiko vsesplošne privatizacije lastnine in tajkunske politike župana," je za STA povedal eden od približno 80 zbranih protestnikov.

Protestniki so predstavili tudi krovno izjavo kot odziv na razprodajo skupne lastnine in na po mnenju podpisnikov "tajkunsko politiko" ljubljanskega župana. Izjavi se pridružujejo Anarhistična pobuda Ljubljana, Iskra, AKC Metelkova mesto in avtonomna Tovarna Rog. Tudi Tovarna Rog je "trn v peti oblastnikov", so še opozorili protestniki.

Pretiran razmah turistične industrije
Tako v AKC Metelkova terjajo, da se prostore Celice, kjer je bil nekoč vojaški zapor, vrne v skupnostno upravljanje tistim, "ki so jo v resnici prvič obranili leta 1993" ter vsem meščanom in meščankam. Po njihovem ima Jankovićeva miselnost, da je mesto na prodaj, uničujoče posledice za vse nas. "Hočemo mesto za nas, ki tu živimo, za naše goste in tovariše, ne pa za turistično industrijo," pravijo protestniki.

Kaj pravi ljubljanski župan?
Jankoviću se zdijo očitki protestnikov, da zagovarja zasebni kapital, nespodobni, še zlasti, ker mestna občina toliko vlaga v kulturo. "MOL namenja 11 odstotkov proračuna kulturi, saj je za nas naložba, in ne strošek," je poudaril v izjavi medijem. Ob tem izpostavil zdaj že dokončano Švicarijo ter prenovo Cukrarne in tudi Tovarne Rog, ki pa se je bodo lotili, ko bodo sodni postopki končani, je še dejal ljubljanski župan.

Župan se je tako tudi čudil novinarskemu vprašanju, ali je pripravljen na dialog s predstavniki Tovarne Rog, Metelkove in Celice, saj želje po sestanku z njim glede načrtovane prodaje hostla niso izrazili. V Kulturno-umetniškem društvu Sestava so po njegovih besedah na MOL naslovili le odprto pismo, na katerega so na občini tudi odgovorili, je pojasnil. Kar pa se tiče rogovcev, "so imeli že toliko sestankov", zdaj se srečujejo na sodnih obravnavah.

Ker je bila javna dražba neuspešna, se bo treba do konca leta, ko se bo tudi iztekla pogodba z najemnikom, odločiti, kako naprej, je še povedal župan. Nasprotniki prodaje so z neuspehom dražbe za zdaj sicer zadovoljni, a negotovost po njihovih besedah ostaja, pa je poročal Radio Slovenija.

Dražbe za stavbo Celice ni bilo