"Zavesa za kulturo (je padla)", sporoča transparent protestnice v francoski prestolnici. Foto: EPA
Sorodna novica Igralka z goloto na odru protestirala proti zaprtim kulturnim ustanovam

Zaposleni so zasedli več kot 30 gledališč po vsej državi, vključno z osrednjimi ustanovami v Parizu in Strasbourgu. V Parizu so kulturni delavci v treh nacionalnih gledališčih (od štirih) utaborjeni že od 10. marca. pravijo, da bodo tam ostali, dokler vlada ne ugodi njihovim zahtevam.

Pred tem se je napetost več tednov stopnjevala s protesti kulturnikov; zahtevajo odprtje kulturnih ustanov, a seveda pristajajo na obvezno razdaljo in druge ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

Pred gledališčem Colline so protestniki mahali s transparenti, ki so ministrico Roselyne Bachelot opozarjali, da "bodo prišli nastopat k njej domov", če ne bo odprla gledališč. Direktor teatra Colline, slavni dramatik Wajdi Mouawad, je približno 30 protestnikom dovolil vstop v stavbo.

Fotografija napihljive vzmetnice v pariškem gledališču Odeon. Kulturni delavci že od 10. marca zasedajo tri nacionalna gledališča in na ta način protestirajo proti zaprtju kulturnih ustanov. Foto: EPA
Fotografija napihljive vzmetnice v pariškem gledališču Odeon. Kulturni delavci že od 10. marca zasedajo tri nacionalna gledališča in na ta način protestirajo proti zaprtju kulturnih ustanov. Foto: EPA

Kino na črno
Približno 20 kinematografov je minuli konec tedna prekršilo prepoved in obiskovalcem ponudilo brezplačne projekcije.

Tudi petkovo podelitev filmskih nagrad cezar so, kot smo že poročali, močno zaznamovale kritike na račun francoske vlade zaradi zaprtja kinematografov, gledališč in drugih kulturnih prizorišč. Igralka Corinne Masiero, ki je podeljevala nagrado za najboljšo kostumografijo, pa se je na odru slekla, pri čemer je imela na hrbtu napisano: "Jean, vrni nam kulturo." Poziv je bil najverjetneje namenjen francoskemu premierju Jeanu Castexu.

Svoje razočaranje so v večeru cezarjev javno izrazili številni igralci, tudi igralka Isabelle Huppert, ki je pozvala, da je treba čim prej odpreti kinematografe.

Priljubljena komičarka Marina Fois je v otvoritvenem nagovoru med drugim na muho vzela ministrico za kulturo, ki je po njenih besedah celo "našla čas, da je v času koronakrize napisala knjigo".

Protest pred gledališčem Odeon 5. marca letos. Foto: EPA
Protest pred gledališčem Odeon 5. marca letos. Foto: EPA

Francoski muzeji, kinodvorane in gledališča so sicer zaprti že od konca oktobra. Po besedah zaposlenih v kulturnem sektorju vlada v nasprotju z drugimi državami noče določiti oziroma okvirno napovedati, kdaj bi se te ustanove lahko ponovno odprle.