Župan Louis Aliot na ponovnem odprtju muzeja Hyacinthe-Rigaud, ki ga je brez državnih pooblastil odobril 9. februarja. Foto: AFP
Župan Louis Aliot na ponovnem odprtju muzeja Hyacinthe-Rigaud, ki ga je brez državnih pooblastil odobril 9. februarja. Foto: AFP

Župan Louis Aliot, član skrajno desne stranke Nacionalni zbor (Rassemblement National), je muzeje ponovno odprl z utemeljitvijo, da je mogoče imeti takšne previdnostne ukrepe, ki omogočajo varen obisk omejenega števila ljudi.

Njegovo potezo, ki je predvsem simptom naraščajoče nepotrpežljivosti Francozov zaradi omejitvenih ukrepov, je osrednja vlada takoj izpodbijala na sodišču in sodniki so se strinjali, da Aliot ne more na lastno pest preglasiti nacionalnega odloka.

"Obžalujemo to odločitev, ki preprečuje obisk našim sodržavljanom, ki že močno trpijo zaradi zdravstvene krize," je v odgovor tvitnil Aliot. "Kultura je temeljna potreba, ki noče nič drugega kot možnost, da se izrazi," je dodal.

Na zaslišanju v bližnjem Montpellieru pa je Aliot povedal, da je odprl le štiri od približno 15 mestnih muzejev, med drugim umetnostni muzej Hyacinthe-Rigaud, ki ga je od torka obiskalo približno 2000 ljudi.

Muzeji v isti kategoriji kot restavracije
Kulturna prizorišča in umetniki po državi že težko pričakujejo ponovno odprtje, tudi če bo samo delno. Muzeji, gledališča, kinematografi in restavracije so zaprti od oktobra lani. Francoska vlada je sicer sredi decembra odpravila širše ukrepe po državi, vendar pa morajo muzeji in restavracije ostati zaprti, saj oblasti poskušajo trmasto znižati stopnjo okužbe s covidom-19.

Na začetku tega meseca je na stotine umetnikov, direktorjev muzejev in drugih v umetniški skupnosti podpisalo dve peticiji, v katerih so vlado pozvali, naj dovoli odprtje muzejev. "Za uro, dan, teden ali mesec ‒ odprimo vrata, četudi jih bomo morali v primeru novega zaprtja znova zapreti," so zapisali.

Prejšnji teden je ministrica za kulturo Roselyne Bachelot napovedala, da bodo muzeji in nacionalni spomeniki prva kulturna prizorišča, ki se bodo odprla, ko enkrat število okužb pade. Po pogovoru z direktorji 30 francoskih muzejev ugotavlja, da bodo pripravljeni sprejeti strogo omejitev števila obiskovalcev (največ ena oseba na 10 kvadratnih metrov).