Sanacije Franje se bo zavlekla, a zagotovo naj bi se ponovno odprla naslednjo pomlad. Foto: Mestni muzej Idrija
Sanacije Franje se bo zavlekla, a zagotovo naj bi se ponovno odprla naslednjo pomlad. Foto: Mestni muzej Idrija
Za Franjo bodo izdelali replike predmetov ali pa jih bodo pridobili kje drugje, 690 izvirnih eksponatov pa bodo razstavili v idrijskem mestnem muzeju. Foto: RTV SLO
Kaj je z bolnišnico Franjo?

Vodja projekta obnove Stanislav Beguš je namreč v torek v Idriji napovedal, da bo obnova končana spomladi 2010. V spomeniku tudi ne bo več razstavljenih avtentičnih predmetov.

Vodna ujma je prizanesla le dvema od 13 lesenih barak partizanske bolnišnice, na njihovo mesto pa je nanesla približno 500 kubičnih metrov kamenja, mulja in lesa, ki so jih odstranili oktobra lani. Vodja projekta obnove Stanislav Beguš je na muzejskem večeru o obnovi Franje v Idriji tudi pojasnil, da so uredili projektno dokumentacijo in pridobili vsa soglasja, razen tistega iz Agencije za okolje.

Z novim prelivnim poljem ustaviti skalovje pred Franjo
Ob tem je bil tudi objavljen razpis za ureditev ožjega območja Franje z vodarskim delom, z ureditvijo struge Čerinščice in z obnovo barak, pri čemer še vedno upajo, da bodo do začetka decembra gradbena, obrtniška in instalacijska dela v ožjem območju končali.

Kot pomemben varnostni element je Beguš izpostavil zaplavno pregrado nad samo sotesko, ki bo po novem s prelivnim poljem in z grabljami poskrbela, da bo ob ponovnem neurju skozi bolnišnico "zgrmela" le voda, medtem ko bo pregrada ustavila skalovje in drevje.

Izvirni predmeti odslej v Idriji
Medtem v Mestnem muzeju Idrija, ki skrbi za partizansko bolnišnico, urejajo muzejski del spomenika, saj izvirnih predmetov ne bodo več razstavljali v Franji. Od 690 predmetov so po povodnji našli 225 ohranjenih, 465 pa jih je bilo močno poškodovanih ali uničenih. Med ohranjenimi sicer ni več najznačilnejših in najbolj reprezentativnih predmetov, saj na primer od operacijske sobe ni ostalo tako rekoč nič, je poudarila kustosinja idrijskega muzeja Milojka Magajne.

Za Franjo bodo tako izdelali replike predmetov ali pa jih bodo pridobili kje drugje. Todakustosinja idrijskega muzeja Milojka Magajne je poudarila, da za to ni bojazni, saj se jim je oglasilo že veliko ljudi, ki takšne predmete imajo in so jih pripravljeni odstopiti. Z nekaterimi pa bo seveda težje, na primer z rentgenom.

B. K.

Kaj je z bolnišnico Franjo?