Novo podobo (in funkcijo) bo dobilo dozdajšnje skladišče državne opere v Berlinu (na sliki). Foto:
Novo podobo (in funkcijo) bo dobilo dozdajšnje skladišče državne opere v Berlinu (na sliki). Foto:
Frank Gehry
Guggenheimov muzej v Bilbau, glasbeni muzej Experience Music Project (Seattle), muzej umetnosti Frederick R. Weisman Museum of Art v Minneapolisu, 'plešoča hiša' v Pragi ... To so dela, s katerimi si je Gehry prislužil veliko občudovanja, obenem pa tudi obtožb, da mu gre le za spektakel, da je za postavitev njegovih stavb z množico okrasnih in popolnoma nefunkcionalnih elementov porabljeno veliko preveč gradbenega materiala, da svojih objektov niti ne poskuša vpeti v obstoječo arhitekturno-urbanistično okolje in da njegove stavbe ne upoštevajo podnebnih razmer okolja, v katerem stojijo. Foto: EPA

Gehry je privolil v sodelovanje pri prezidavi dozdajšnjega skladišča državne opere Unter den Linden za potrebe Barenboimovega inštituta (West-Eastern Divan Institute - WEDI). S projektom so se že začeli ukvarjati Gehryjevi študenti na univerzi Yale, poleg Gehryja pa naj bi pri projektu sodeloval še arhitekt Hans-Günter Merz, ki je načrtoval tudi prenovo državne opere.

V Kanadi rojeni in v Los Angelesu živeči 81-letni Frank Gehry je sicer najbolj znan po arhitekturah z valovitimi fasadami, kot sta Guggenheimov muzej v Bilbau in Walt Disneyjeva koncertna dvorana v Los Angelesu. Nam najbližja njegova stavba stoji v Pragi. Leta 1989 je prejel Pritzkerjevo nagrado, najvišje priznanje za arhitekturo, 2008 pa zlatega leva za življenjsko delo beneškega arhitekturnega bienala.

Najprej je treba zbrati 20 milijonov
Na pobudo Barenboima, ki je soustanovitelj orkestra West-Eastern Divan, bi z glasbenim centrom nastal prostor dialoga. Stroški projekta so ocenjeni na 20 milijonov evrov, sredstva naj bi zbrali s pomočjo donacij. Kot mogoč datum odprta se omenja oktober 2013.

Okrog 10.000 kvadratnih metrov veliko skladišče se je sprostilo s prenovo državne opere, nemška zvezna dežela Berlin pa se je odločila, da ga prepusti Barenboimovemu skladu.

Na inštitutu naj bi bilo prostora za 40 do 60 študentov, sicer pa načrtujejo tako predavanja in koncerte kot tečaje za glasbene pedagoge.