Shaw, ki se je v zgodovino zapisal kot romanopisec, esejist, satirik, politik in javni govorec, danes vseeno najbolj slovi po svoji dramatiki - pa čeprav je svojo prvo dramo (Widower's Houses) napisal šele, ko je že krepko prekoračil trideseto leto. Vsekakor pa se v zgodovino še ni zapisal kot nosilec črtastih kopalk. Foto:
Shaw, ki se je v zgodovino zapisal kot romanopisec, esejist, satirik, politik in javni govorec, danes vseeno najbolj slovi po svoji dramatiki - pa čeprav je svojo prvo dramo (Widower's Houses) napisal šele, ko je že krepko prekoračil trideseto leto. Vsekakor pa se v zgodovino še ni zapisal kot nosilec črtastih kopalk. Foto:
Bolj običajen portret Shawa bi bil videti nekako tako. Vsekakor se bolj sklada s stereotipno podobno resnega literata.
Shawovo najslavnejše delo je po antičnem motivu zasnovana drama Pigmalion o preobrazbi mlade proletarke Elize Doolittle. Zbirke aforizmov in dovtipov pa so še danes posejane s Shawovimi citati, kakršen je na primer: "Sreča vse življenje! Tega živ človek ne bi prenesel; to bi bil pekel na zemlji."

V Dublinu rojeni dramatik, kritik in Nobelov nagrajenec (ki je zavrnil njen denarni del, rekoč: "Lahko oprostim Alfredu Nobelu za izum dinamita, a le hudič v človeški podobi je lahko izumil Nobelovo nagrado.") je umrl leta 1950, pri 94. letih, ko je padel z jablane, ker se je naveličal čakati vrtnarja, ki naj bi odrezal strohnelo vejo. Svojo hišo v Hertfordshiru je zapustil angleški nacionalni ustanovi National Trust, skupaj z ogromno zbirko fotografij, ki obsega več kot 20.000 že narejenih fotografij, negativov in kolodijske plošče (pri katerih je nosilec negativa steklo).
Vsa ta zapuščina vse do zdaj ni bila na voljo javnosti; so se pa njeni varuhi odločili, da bo odslej na voljo na njihovih spletnih straneh. Shaw je bil strasten ljubiteljski fotograf vsaj od leta 1898. V malo več kot petdesetih letih pa je ustvaril ogromno studijskih portretov, posnetkov prijateljev, znancev in sorodnikov na počitnicah, pa tudi njegovih občudovalcev in obiskovalcev.
Cel kup znanih osebnosti in zasebne fotografije
Med fotografiranimi so tudi znane osebnosti; recimo lepa igralka Mrs. Patrick Campbell, s katero je imel Shaw strastno pisemsko razmerje (njo je pri tem najbolj skrbelo, da bi njun - hipotetičen - otrok podedoval njene možgane in njegov videz), pa skladatelj Edward Elgarm, umetnik Augustus John, gospa Laura Knight, raziskovalec Antarktike kapitan Scott in njegov sosed Apsley Cherry-Garrard. Veliko dela pa mora biti še storjenega, da bodo na posnetkih identificirani.
Veliko fotografij je posnel tudi T. E. Lawrence, Lawrence Arabski, ki je imel Shawa in njegovo ženo Charlotte za svoja druga starša; prav njima je poslal osnutek svoje knjige Sedmih stebrov modrosti. Med fotografijami je najti tudi Beatrice in Sidneyja Webba, najpresenetljivejša pa je fotografija, ki je ujela dramatika s takratnim waleškim princem in njegovo gospo Simpson, zaradi katere se je odpovedal prestolu. Predvsem pa so zanimive tiste slike, ki prikazujejo slavnega književnika v bolj sproščenih trenutkih; na pikniku, na plaži, ko pozira kot slavni Rodinov Mislec, ali pa ko je preoblečen v Merlina, čarovnika iz angleške legende o kralju Arturju, kar bi sicer lahko bila tudi antična grška preobleka.
In še anekdota
Vsekakor Shaw ni bil le resen človek, kar dokazuje tudi ena izmed mnogih anekdot iz njegovega življenja. Shaw, ki je bil vse življenje suh, in pisatelj Gilbert Chesterton, ki je bil izredno debel mož, sta ob vsaki priložnosti zbadala drug drugega. Nekega dne je Chesterton rekel Shawu: "Če človek pogleda vas, bi pomislil, da v tej deželi vlada lakota." "In če človek pogleda vas, bi pomislil, da ste tega krivi vi!" mu ni ostal dolžan zbadljivi Shaw.