Dancing With The Sound Hobbyist je performans, ki razširja svoj oder, je zgodba  o svobodi, je glasba, ki se spogleduje s plesom. Foto: Bache Jespers
Dancing With The Sound Hobbyist je performans, ki razširja svoj oder, je zgodba o svobodi, je glasba, ki se spogleduje s plesom. Foto: Bache Jespers
Znana ameriška skladateljica, pevka in gledališka umetnica Cynthia Hopkins bo predstavila svoje delo v nastajanju z naslovom A Living Documentary, v katerem  se sprašuje, kako danes umetnik sploh lahko preživi. V ponedeljek, 26. avgusta (Gledališče Glej) in v nedeljo, 1. septembra (Stara mestna elektrarna).
Znana ameriška skladateljica, pevka in gledališka umetnica Cynthia Hopkins bo predstavila svoje delo v nastajanju z naslovom A Living Documentary, v katerem se sprašuje, kako danes umetnik sploh lahko preživi. V ponedeljek, 26. avgusta (Gledališče Glej) in v nedeljo, 1. septembra (Stara mestna elektrarna). Foto: Jeff Sugg

Zdi se, kot da smo letos v nekakšnem zatišju, v času, ko staro še ni umrlo in novo še ni rojeno. Poskušamo ustvariti vmesni čas ali prostor, da bi se vzpostavilo polje novih paradigem, novih idej, novih razmerij in nove ekologije odnosov.

Nevenka Koprivšek
Pod imenom Cirque Bang Bang že deset let nastopata Elsa Guérin in Martin Palisse. Tokrat bosta uprizorila predstavo Srce na dlani, v kateri v značilno v minimalističnem duhu prepletata poezijo in žongloranje. (25. avgusta in 26. avgusta, Dijaški dom Tabor.)
Pod imenom Cirque Bang Bang že deset let nastopata Elsa Guérin in Martin Palisse. Tokrat bosta uprizorila predstavo Srce na dlani, v kateri v značilno v minimalističnem duhu prepletata poezijo in žongloranje. (25. avgusta in 26. avgusta, Dijaški dom Tabor.) Foto: Philippe Laurençon
Maja Kline
Med slovenskimi ustvarjalci se bo v nedeljo, 25. avgusta, predstavila tudi Maja Kline s predstavo Eden. Foto: Nada Žgank

V predstavi, ki jo bodo uprizorili danes ob 21.00 v amfiteatru Muzejske ploščadi Metelkova, koreografinja Anne Teresa De Keersmaeker sooča dva svetova - kozmopolitski svet melodij, ki ga ustvarja Zita Swoon band, ter svet giba oziroma plesa.

Mladi levi letos težijo k vzpostavljanju novih idej, paradigem in ekologije odnosov, da bi tako odgovorili na zatišje v času, ko staro še ni umrlo in novo še ni rojeno. Po besedah direktorice zavoda Bunker Nevenke Koprivšek odseva festival te težnje skozi glavne linije – glasbeno gledališče, participatorni projekti ter repozicioniranje umetnika in kuratorja.
Tri glavne tematike festivala sledijo vmesnemu prostoru oziroma času, o katerem govori Koprivškova. Ustvarjalcev torej ne zanima glasba sama, ampak glasba v komunikaciji z drugimi žanri. Po njenih besedah lahko glasba komunicira tudi skozi nove tehnologije, kar se še posebej izkazuje v programu, ki so ga izoblikovali s Trienalom sodobne umetnosti v Sloveniji - U3 in bo ponudil koncerte oziroma glasbene performanse. Tudi participativni projekti so v vmesnem prostoru, kjer se zamenjujejo vloge ustvarjalcev in občinstva.

Podrobnejši program si lahko ogledate tukaj.

13 predstav v 11 dneh
Letošnji program sestavlja 13 predstav, med temi organizatorji opozarjajo še na A Living Documentary Cynthie Hopkins in Hate Radio skupine International Institute of Political Murder. Prva se sprašuje, kako danes umetnik sploh lahko preživi, druga pa pripoveduje o genocidu v Ruandi leta 1994.

Portugalska umetnika Ana Borralho in Joao Galante predstavljata projekt Atlas. Za svoje politično gledališče, nekakšno pokrajino ljudi, potrebujeta 100 prostovoljcev vseh generacij in poklicev. Med slovenskimi ustvarjalci se predstavljata Maja Kline s predstavo Eden in Mare Bulc s predstavo Gremo vsi!, hrvaške barve pa bo med drugim zastopal Oliver Frljić s predstavo Mrzim istinu!
Glasbeni sklep Cynthie Hopkins
Na sklepni večer, 1. septembra, se bo s projektom Gala - Celebration of Minorities predstavila islandska skupina Kviss bumm bang v sodelovanju z N'tokom, Žigom Murkom, Vidom Drašlerjem in Tomažem Gromom, zaključni jam session pa pripada prav rezidenčni umetnici Hopkins.
Znova se bo mogoče srečati s srbsko skupino Škar, ki bo tokrat predstavila instalacijo Pesmašina. Posneli bodo namreč poezijo ali pesmi obiskovalcev in jih predvajali drugim.
O umetniku v sodobni družbi
Bunker v sodelovanju z U3 pripravlja tudi pogovor z naslovom (Ekonomsko) pozicioniranje umetnika v družbi, na katerem se bodo pogovarjali Saška Rakef, Bulc, Hopkinsova, Aleš Črnič, Ana Čigon in Jelena Vesić. Pogovor bo moderiral producent Samo Selimović. Tradicionalni koncert je letos rezerviran za hrvaško zasedbo Dječaci, ki jih je pred dvema letoma pregnalo deževno vreme. Srečevanju umetnikov in bolj ali manj naključnih mimoidočih bo namenjena Postaja Tabor v istoimenskem parku, od koder se bo razlegala tudi glasba.
Vrtec Levčki bo namenjen otrokom med 2. in 10. letom, z njim pa želijo staršem omogočiti ogled predstav, ki jih letos spet ponujajo brezplačno z možnostjo plačila prostovoljnega, solidarnostnega prispevka. S tem želijo organizatorji dostop do kulturnih vsebin ponuditi tudi tistim, ki si tega morda drugače ne bi mogli privoščiti.

Zdi se, kot da smo letos v nekakšnem zatišju, v času, ko staro še ni umrlo in novo še ni rojeno. Poskušamo ustvariti vmesni čas ali prostor, da bi se vzpostavilo polje novih paradigem, novih idej, novih razmerij in nove ekologije odnosov.

Nevenka Koprivšek