Slovesna podelitev Glazerjevih nagrad, ki jih podeljujejo od leta 1987, bo 26. marca v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Foto: BoBo
Slovesna podelitev Glazerjevih nagrad, ki jih podeljujejo od leta 1987, bo 26. marca v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Foto: BoBo
Janko Glazer
Glazerjeve nagrade so poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju (1893-1975), ki je večino ustvarjalnega obdobja preživel v Mariboru. Foto: Wikipedia
Andrej Brvar: Material
"V slovenskem prostoru se je uveljavil kot markanten pesnik z izrazito individualno poetiko, prodoren premišljevalec literarnih in kulturnih pojavov, zahteven urednik z jasno profilirano in prepoznavno uredniško politiko ter pobudnik odmevnih literarnih dogodkov," piše o dobitniku Glazerjeve nagrade za življenjsko delo Andreju Brvarju v utemeljitvi. Foto: Emka

Kot je zapisano v utemeljitvi nagrade, se je Andrej Brvar "v slovenskem prostoru uveljavil kot markanten pesnik z izrazito individualno poetiko, prodoren premišljevalec literarnih in kulturnih pojavov, zahteven urednik z jasno profilirano in prepoznavno uredniško politiko ter pobudnik odmevnih literarnih dogodkov".
Pomemben prispevek k razvoju filozofije
Glazerjeve listine podeljujejo za dosežke na področju kulture zadnjih dveh ali treh let. Filozofinja in pesnica Marija Švajncer jo prejme za znanstveno monografijo Vpogled v azijsko duhovnost, ki po mnenju žirije "pomeni pomemben prispevek k razvoju filozofije in s tem sodobne teoretične misli na Slovenskem".
Trilogija, ki spregovori o družbenih tabujih
Pesnik in dramatik Rok Vilčnik je nagrajen za zbirko dram Ameriška trilogija, ki jo sestavljajo tri žanrsko, vsebinsko in slogovno različne igre, "ki jim je skupno to, da razgaljajo človekovo intimo, spregovorijo o družbenih tabujih - v tem gredo celo do skrajnosti - ter s svojo tenkočutnostjo pretresejo bralca".
Za postavitev Maribor Mesto Hiše Ljudje
Z listino pa nagrajujejo tudi Zdenko Semlič Rajh, Žiga Omana in Lučko Mlinarič za znanstveno monografijo in razstavo Maribor Mesto Hiše Ljudje, ki ju je v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 izpeljal Pokrajinski arhiv Maribor. "Z omenjeno monografijo je javnost dobila prvo celovito predstavitev razvoja in stanja hišnega oziroma stavbnega fonda na območju znotraj nekdanjega mestnega obzidja od poznoterezijanske dobe do leta 1941," je zapisano v utemeljitvi.

Podelitev Glazerjeve nagrade, poimenovane po Janku Glazerju (1893-1975), ki je večino ustvarjalnega obdobja preživel v Mariboru, bo 26. marca v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča.
Letos je na razpis prispelo 22 predlogov z 18 predlaganimi kandidati, od teh je bilo enajst za Glazerjevo listino in sedem kandidatov za Glazerjevo nagrado za življenjsko delo. Nadaljnji izbor so najprej opravile strokovne komisije ter odboru za podelitev Glazerjevih nagrad pod predsedstvom Zdenke Križanič posredovale v odločanje več predlogov. Odbor je na seji 5. marca izbral nagrajence.