"Nezadržani nacionalizem, antisemitski tropi, ksenofobija in neupoštevanje demokratičnih norm so postali modus operandi sedanjega premierja," navaja pismo, ki ima 150 podpisnikov z vsega sveta. Foto: BoBo

Peticija, ki so jo podpisali številni izvedenci za vprašanja z območja osrednje in jugovzhodne Evrope, opozarja na ogroženost avtonomije slovenskih akademikov in na domnevni vladni "poskus prevzema nadzora nad ključnimi kulturnimi in akademskimi ustanovami". "K peticiji nas je spodbudil iskren strah, da je akademska svoboda – ena od temeljnih vrednot Evropske unije in demokracije – napadena," lahko beremo v odprtem pismu, ki je bilo objavljeno danes. V njem je popisano, da je vlada v zadnjem času zamenjala direktorje več ključnih muzejev in enega raziskovalnega inštituta. Učenjaki pa morajo "imeti možnost za delo brez tovrstnih političnih in vladnih vmešavanj", povzema Balkanska mreža raziskovalnega poročanja (BIRN).

Sorodna novica Zgodovinarji pozivajo Simonitija k javni razpravi o načrtovanem muzeju osamosvojitve

Sporni muzej osamosvojitve
"Prad kratkim oznanjeni načrt za ustanovitev muzeja osamosvojitve je še dodaten indic, da smo priča poskusu nadzora celotnega akademskega polja,"
opozarja pismo. Podpisali so ga univerzitetni profesorji in drugi akademiki iz ZDA, Nemčije, Avstrije, Danske, Francije, Velike Britanije, Irske, Nizozemske, Italije, BiH-a, Srbije, Hrvaške, Nove Zelandije, Izraela in drugih držav, celo Kazahstana.

Namero o zagonu Muzeja osamosvojitve je vlada predvidela v dopolnjenem predlogu državnega proračuna za leto 2022. Projekt je v Sloveniji problematiziralo več institucij in skoraj dvesto posameznikov v javnem pismu. Manjša skupina aktivistov je pred ministrstvom tudi izvedla protestno umetniško akcijo proti zagonu projekta.

K ustanovitvi muzeja, kot so na ministrstvu za kulturo zapisali v novembru, "zavezuje plebiscit o samostojnosti iz leta 1990, ko je večina prebivalcev takratne socialistične republike odločila, da želijo živeti v samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji". Podpisnike peticije pa skrbi, da bo novi muzej "propagandna ustanova, namenjena promociji nacionalistične narative o preteklosti" in podpori ideološke agende vladajoče stranke.

Ministrstvo za kulturo je že kot "groteskne" zavrnilo očitke, da je takšen muzej "ideološki projekt v korist trenutne vladajoče garniture".

Svet nas postavlja ob bok Poljski, Madžarski in Rusiji
Podpisniki peticije opozarjajo še, da smo podobnim – in večinoma uspešnim – poskusom promocije takih projektov priča tudi v drugih evropskih državah. "K avtoritarnosti stremeče vlade na Poljskem in na Madžarskem, pa tudi v Rusiji, so v preteklosti uporabile take taktike in tudi uspešno nadzorovale ter disciplinirale civilno družbo in akademski svet."