Vasko Simoniti. Foto: BoBo
Vasko Simoniti. Foto: BoBo

Vaska Simonitija, ministra za kulturo in obenem svojega stanovskega kolega, pozivajo, naj odpre razpravo.

Sorodna novica Ministrstvo: K ustanovitvi muzeja osamosvojitve nas zavezuje plebiscit iz leta 1990

"K temu vas in nas vse zavezujejo sodobne zgodovinopisne epistemologije in sodobne muzejske prakse. K temu vas in nas vse zavezujeta duh in črka slovenske ustave in zakonov. K temu vas in nas vse zavezujejo vzgibi dejanja, ki naj se mu muzej posveti, tj. slovenska osamosvojitev," so zapisali v javnem pismu.

Zapisali so tudi, da se veselijo takšne razprave in so "pripravljeni k njej v najboljši veri po najboljših močeh prispevati svoj najboljši delež". Podpisniki so prepričani, da je slovenska osamosvojitev eno izmed najpomembnejših dejanj v zgodovini slovenskega naroda. "Z njeno uresničitvijo si je narod svobodno ustvaril svojo lastno suvereno državo in z njo postal suverena in svobodna nacija."

Pismo so podpisali Kornelija Ajlec, Bojan Balkovec, Alenka Cedilnik, Ana Cergol Paradiž, Mitja Ferenc, Božidar Jožef Flajšman, Sašo Jerše, Jernej Kosi, Milan Lovenjak, Peter Mikša, Dušan Mlacović, Janez Mlinar, Božo Repe, Irena Selišnik, Rok Stergar, Peter Štih, Marko Štuhec, Marta Verginella in Žiga Zwitter.

V dopolnjenem predlogu državnega proračuna za leto 2022
Namero o zagonu Muzeja osamosvojitve je vlada predvidela v dopolnjenem predlogu državnega proračuna za leto 2022.

Sorodna novica Poziv Simonitiju: Prisluhnite stroki in začnite delovati v dobro področja, ki ga predstavljate

Projekt je problematiziralo več institucij in skoraj dvesto posameznikov v javnem pismu. "Ustanavljanje Muzeja osamosvojitve Slovenije, ob tem da nekateri podobni muzeji, na primer Muzej novejše zgodovine Slovenije, že pokrivajo ta del zgodovine in da je kulturni resor v proračunu za 2022 že utrpel nižanje sredstev, razumemo kot ideološki projekt v korist trenutne vladajoče garniture in ne dejanja, ki bi bilo v korist izboljšanja položaja kulture v Sloveniji, kar od vas kot skrbnika kulturnega resorja pričakujemo," so tedaj zapisali.

Sorodna novica Tudi domoljubne in veteranske organizacije kritično o načrtovanem muzeju osamosvojitve

Manjša skupina aktivistov je pred ministrstvom tudi izvedla protestno umetniško akcijo proti zagonu projekta.

Kritične do odločitve vlade so prav tako članice Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS). Pri KoDVOS-u se strinjajo z vlado, da je ohranitev zgodovinskega spomina na dogodke pred 30 leti, ki so Slovencem in Slovenkam prinesli samostojno in suvereno državo ter so povezani z osamosvojitveno vojno, izjemnega pomena. Vendar se jim zdi ključno vprašanje, ali takšen muzej potrebujemo in kdo bo nosilec zagona projekta. Vprašanje po njihovem mnenju je tudi, za koga se pripravlja takšen muzej in ali s tem ne bodo okrnjene dejavnosti institucij, ki so do zdaj skrbele za to obdobje novejše slovenske zgodovine, so med drugim zapisali pri KoDVOS-u.