Novogoriški svetniki so direktorju javnega zavoda GO! 2025 zaradi neuspešnega črpanja predvidenih sredstev za izvedbo EPK-programa v Novi Gorici leta 2025 že oktobra izrekli nezaupnico; župan je takrat napovedal njegovo razrešitev. Foto: GO! 2025/Jernej Humar
Novogoriški svetniki so direktorju javnega zavoda GO! 2025 zaradi neuspešnega črpanja predvidenih sredstev za izvedbo EPK-programa v Novi Gorici leta 2025 že oktobra izrekli nezaupnico; župan je takrat napovedal njegovo razrešitev. Foto: GO! 2025/Jernej Humar
Sorodna novica Svetniki direktorju zavoda GO! 2025 sicer izrekli nezaupnico, a dokončne odločitve še ni

Svet zavoda se je danes z odstopom seznanil, so poročale Primorske novice, mestno občino pa pozval, naj čim prej izvede postopek za imenovanje novega. Formalno ga bo razrešil mestni svet, ki mora do petka imenovati vršilca dolžnosti.

"Naredil sem vse, kar sem obljubil"
"Odstopil sem zaradi različnih vizij razvoja in izpeljave projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) in ker sem z ekipo naredil vse, kar smo obljubili, da bomo naredili, torej podpisali vse pogodbe z izvajalci in poskrbeli za to, da so vsi procesi in postopki urejeni,"
je za Primorske novice potrdil Božič.

Ob tem se je zahvalil celotni ekipi GO! 2025, da so "z dobrim in predanim delom počrpali skoraj 100 odstotkov vseh državnih sredstev, kot je bilo načrtovano, in z delom ovrgli krivične očitke vladajočih mestnih svetnikov". Po Božičevih besedah bo njegov naslednik v svoje vajeti prejel delujoč, operativen javni zavod.

Sorodna novica Kmalu zagon prenove EPK distrikta, ki bo v somestju živel tudi po izteku projekta GO! 2025

"Gorazd Božič je podal odstopno izjavo, svet zavoda pa je dal pozitivno mnenje, da se direktor razreši. Ustanovitelja pozivamo, da v najkrajšem mogočem času začne postopek za razpis za imenovanje novega direktorja," je za Primorske novice potrdil predsednik sveta zavoda Marjan Zahar.

V sredo bo znan vršilec dolžnosti
Božiča, ki mu delovno razmerje preneha v petek, mora formalno razrešiti mestni svet, ki mora do tega datuma imenovati tudi vršilca dolžnosti. V prihodnjih dneh je tako pričakovati izredno sejo na to temo. Kot je uspelo izvedeti Primorskim novicam, naj bi v sredo na mestni občini razkrili, kdo naj bi stopil v Božičeve čevlje.

Razrešitev mu je grozila že od oktobra
Zaradi neuspešnega črpanja predvidenih sredstev za izvedbo programa EPK v Novi Gorici leta 2025 so novogoriški svetniki sredi oktobra direktorju javnega zavoda GO! 2025 Božiču izrekli nezaupnico. Župan Samo Turel je sicer napovedal njegovo razrešitev, nato pa se je vendarle odločil, da se bosta o vsem skupaj pogovorila in šele potem podala odločitev o usodi direktorja.

Božič je javni zavod od junija lani vodil kot vršilec dolžnosti, septembra pa so ga mestni svetniki imenovali za polni mandat.

Zaradi obtožb novogoriškega župana odstopil direktor zavoda GO!2025 Gorazd Božič