Stavba železniške postaje v Novi Gorici in Trg Evrope pred njo. Foto: Mestna občina Nova Gorica/Ana Rojc
Stavba železniške postaje v Novi Gorici in Trg Evrope pred njo. Foto: Mestna občina Nova Gorica/Ana Rojc

Cilj oblikovanja novega območja, imenovanega EPK distrikt, je vzpostavitev enotnega, povezanega in integriranega mestnega območja, ki ne bo delovalo le za dogodke v okviru projekta GO! 2025, temveč tudi za življenje obeh mest v prihodnjih letih.

Začetek prenove na začetku prihodnjega leta
Prenova območja EPK distrikta se lahko po končanem projektiranju zažene. Po izvedbi razpisa za izbiro izvajalcev del enega večjih projektov v okviru EPK-ja se lahko začne na začetku prihodnjega leta. Prenova bo zajela območje med nekdanjima mejnima prehodoma v Solkanu in na Erjavčevi ulici: Trg Evrope s tremi ulicami, ki izhajajo iz njega, južni zeleni pas, adaptacija razskladišča za platformo EPIC in skupnostni center Super 8 (zdajšnja skladišča ob železniški postaji), so pojasnili v Evropskem združenju za teritorialno sodelovanje (EZTS).

V zdajšnjih skladiščih ob novogoriški železniški postaji bo po prenovi zaživel skupnostni center Super 8. Foto: Mestna občina Nova Gorica/Ana Rojc
V zdajšnjih skladiščih ob novogoriški železniški postaji bo po prenovi zaživel skupnostni center Super 8. Foto: Mestna občina Nova Gorica/Ana Rojc

Prenova vključuje tudi preureditev javne razsvetljave, namestitev vodnih elementov z osvetlitvijo in nove elemente ulične opreme. Celotna naložba na Trgu Evropa, ki jo zaradi čezmejnega območja vodi EZTS, znaša 2,78 milijona evrov. Projekte, ki so le na območju ene države, pa bosta vodili občini Nova Gorica ali Gorica, ki sta v ta namen že pridobili denar iz več virov.

Novogoriška železniška postaja po prenovi tudi s podhodom
Na slovenskih tleh bodo prenovili tudi železniško postajo, zmanjšali število tirov ter zgradili podhod. Naložba, ki jo bodo izvedli ministrstvo za infrastrukturo in Slovenske železnice, je ocenjena na približno 50 milijonov evrov. Občina bo za naložbo v to območje prispevala 6,5 milijona evrov, sem so vključeni tudi odkupi določenih nepremičnin. Prenova vile Rafut in Rafutskega parka, ki bosta prav tako namenjena organizaciji nekaterih dogodkov v okviru EPK-ja, je ocenjena na 7,5 milijona evrov.

Idejna zasnova čezmejnega zelenega pasu. Foto: Mestna občina Nova Gorica
Idejna zasnova čezmejnega zelenega pasu. Foto: Mestna občina Nova Gorica

Sprva je bila leta 2020 v sklopu kandidature za EPK načrtovana vzpostavitev EPIcentra, vstopne točke za obe mesti oziroma za čezmejno mesto GO! Borderless. A so se ob načrtovanju pojavile številne težave, povezane predvsem z birokratskimi ovirami in različno zakonodajo Slovenije in Italije, zato so se odločili za drugačno ureditev tega območja.

Za večje druženje in stik prebivalcev somestja
Urejeno območje ne bo ostalo vedno enako, pač pa se bo z leti še razvijalo, je pojasnila Mija Lorbek, vodja kabineta novogoriškega župana. Po njenih besedah je naziv EPK "priložnost za vsebinske in infrastrukturne posege na tem območju, ki naj bi od leta 2025 dalje prispevali k višji kakovosti življenja ter predvsem k večjemu druženju in stiku prebivalcev somestja, prav tako pa bi prispevali k turistični privlačnosti obeh mest. Umeščanje Univerze v Novi Gorici v ta prostor po letu 2025 pa bo območju obenem vdihnilo mladostno živahnost ter nov razvoj, kot ga lahko zagotavlja prisotnost univerze v nekem prostoru."