Marija Velkavrh in Vili Vodopivec. Foto: Muzejska zbirka RTV SLO
Marija Velkavrh in Vili Vodopivec. Foto: Muzejska zbirka RTV SLO
Marija Velkavrh
Na današnji dan, 16. marca, bi Marija Velkavrh praznovala 75. rojstni dan. Foto: Muzejska zbirka RTV SLO

Med študijem je bila po uspešnem govornem preizkusu sprejeta na Radio Ljubljana, sprva je želela postati radijska novinarka, a je zaradi izjemnih govornih sposobnosti postala radijska napovedovalka, in že leta 1967 tudi bralka TV-obzornika. Šolanje za radijsko napovedovalko je končala pri znameniti profesorici – mentorici za radijski in televizijski govor gospe Ani Mlakar.

Radijski poslušalci se bodo Marije spominjali po čarobno lepi barvi glasu, kultiviranem govoru, izjemni govorni tehniki in dovršenosti. TV-gledalci pa niso občudovali le njene čudovite barve glasu, marveč tudi njeno latinsko lepoto, nepozaben je njen lik v fascinantni slovenski TV-nadaljevanki o glasbeni družini Ipavec – posneti leta 1976 (režiral jo je starosta slovenskih režiserjev prof. Fran Žižek), v kateri je nastopila kot povezovalka in s svojim nastopom navdušila številne TV-gledalce.

Na nacionalnem radiu in televiziji je prebirala najzahtevnejša besedila - po navadi besedila resnejšega žanra. Bila je sestra prav tako znanega RTV-napovedovalca Janeza Kranjca.

Prva bralka slovenskega TV Dnevnika
Velkavrhova se je v zgodovino RTV–ja za vedno zapisala kot prva bralka slovenskega TV Dnevnika – 15. aprila leta 1968. Kot voditeljica je nastopila na številnih javnih prireditvah, med drugim je vodila tudi Slovensko popevko, radijskim poslušalcem pa ostaja v spominu kot bralka dolgoletne oddaje z naslovom: Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Marija je bila tudi mentorica za radijski govor in je svoje dragoceno jezikovno znanje prenašala mlajšim rodovom. Nazadnje je delala kot urednica radijske oddaje: Pogovor s poslušalci.

Marija Velkavrh je umrla avgusta leta 1989, stara komaj 48 let.

Več o tej izjemni RTV-jevi napovedovalki, ki bi danes praznovala 75. rojstni dan, v radijski oddaji: Na današnji dan, na prvem radijskem programu Radia Slovenija. V oddaji lahko slišite tudi krajši odlomek iz literarne oddaje z naslovom: Navje, slovenski Panteon, v kateri Marija prebira besedilo, posnetek te oddaje je iz leta 1971. Oddajo Na današnji dan že vrsto let uspešno pripravlja legendarni urednik Pavle Jakopič.

Zdravko Erjavec
Foto: Muzejska zbirka RTV SLO