Grilc je aktualni načelnik oddelka za kulturo na MOL-u. Foto: BoBo
Grilc je aktualni načelnik oddelka za kulturo na MOL-u. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo
Kulturniki vrnitev samostojnega ministrstva sicer pozdravljajo, glede Grilca pa so zaenkrat zadržani ali precej kritični. Foto: MMC RTV SLO
Igor Koršič
Igor Koršič opozarja, da so doslej s kulturo delali kot svinja z mehom. Morda bo zdaj nekoliko drugače, vendar ne bistveno, meni. Foto: BoBo

Po besedah predstavnika Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS) Igorja Koršiča je bilo spregledano njihovo bistveno sporočilo, saj so želeli imeti besedo pri imenovanju novega ministra, pristojnega za kulturo. Doslej so, tako Koršič, "delali s kulturo kot svinja z mehom". Morda bo zdaj nekoliko drugače, pa vendar po Koršičevem mnenju ne bistveno.
Grilc prihaja iz mestne birokracije in bo "nastopal kot krotilec zveri - umetnikov in kulturnikov". Morda bo to počel z mehkejšo roko in več občutka, a "princip ostaja isti", je bil še kritičen Koršič. Dodaja, da si politika jemlje pravico do upravljanja s kulturo, namesto da bi bila s kulturo in umetniki v dialogu.
Predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer je imel z Grilcem kot vodjo oddelka za kulturo na ljubljanski mestni občini dobre in korektne odnose. Njegovo ministrsko delo bo lahko ocenjeval kasneje, pri čemer ga, kot je dejal, ne izvzema iz celotne koalicijske ekipe, ki pa ni bistveno drugačna od tiste, ki je morala odstopiti, in ki ni tisto, za kar so si protestniki prizadevali.

"Grilc ogrozil položaj nevladnih organizacij"
Društvo Asociacija, ki vključuje številne nevladne organizacije, neodvisne producente in samozaposlene s področij uprizoritvene umetnosti in plesa, glasbe, likovnih in intermedijskih umetnosti ter literature, ima glede izbora ministra za kulturo in glede koalicijskih zavez več pomislekov, ki so jih v javnem pismu naslovili na Alenko Bratušek. Kot opozarjajo mandatarko, v nasprotju z obljubami Grilc ni bi izbran v dialogu s civilno družbo, temveč "po ključu strankarske pripadnosti".

Poleg tega navajajo, da imajo z Grilcem kot načelnikom oddelka za kulturo na MOL-u slabe izkušnje, saj je ta "v času svojega mandata izrazito zapostavil, da ne rečemo ogrozil položaj nevladnih organizacij na področju kulture v Ljubljani". Kot opozarjajo, je v občinski strategiji razvoja kulture 2012-2015 področju nevladnih organizacij namenjenega izjemno malo prostora, saj so večino pozornosti poželi javni zavodi.
"Še več, Mestna občina Ljubljana je za časa načelništva dr. Grilca sama prevzela vlogo producenta lastnih dogodkov, ki so temeljito posegli v pogoje dela nevladnih organizacij v kulturi v Ljubljani," dodajajo; Grilcu očitajo tudi zahteve po brezplačnem nastopanju, samovoljno točkovanje projektov in nepravilnosti pri izvajanju razpisov, kjer po njihovih besedah obstaja celo sum sistemske korupcije.

"Zmanjševanje sredstev - umiranje kulture"
Prav tako se društvo ne strinja z vsem, kar je v koalicijski pogodbi zapisano pod poglavjem Kultura. Zlasti jih moti zaveza "zmanjševanja odvisnosti kulture od proračunskih virov s podporo ukrepov, ki omogočajo črpanje izvenproračunskega financiranja in dejavnost na trgu," saj, kot pravijo, smo že v preteklosti spremljali prakso pošiljanja kulture na trg, ki se je izkazala kot neuspešna, saj ustrezen trg ne obstaja. Enostransko zmanjševanje sredstev brez ustvarjanja trga pa, tako v društvu, pomeni počasno umiranje kulture.