Festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, ki naslavlja aktualna družbena vprašanja, od četrtka do sobote prinaša dogodke, ki se jih lahko udeleži do 250 obiskovalcev. Četrtkov program je mogoče obiskati brezplačno, vstopnice za petek in soboto pa so na prodaj na kulturnem prizorišču in lokalu Pritličje.

Izmenjavo idej nadomeščata zavajanje in laganje
Pojem Resnice v programski ekipi razumejo kot nekaj pomembnega in si želijo, da bi bile med festivalom slišane tudi njihove resnice. "Solidarnost, odpravljanje neenakosti in sobivanje v različnosti predpostavljajo obstoj resnice kot vrednoto javnega delovanja pa resnicoljubnost. V poresničnem svetu teh predpostavk ni več. Izmenjavo idej, ki temeljijo na obstoju razuma, vednosti in preverljivosti, nadomeščata zavajanje in laganje," o letošnji temi piše na spletni strani festivala, za katerim stoji ekipa Pritličja.

Celoten festivalski program si lahko pogledate tukaj.

Poleg epidemiološke slike, ki zahteva razmislek, je festivalski ekipi dodaten zagon za letošnjo izdajo na temo Resnice dala tudi menjava vlade. Članica programske ekipe Nika Mahnič je poudarila, da se jim je na festivalu ob protivladnih protestih zdelo zanimivo še na drugačen način odpreti razpravo o aktualnih temah. Na festivalu bodo te denimo (Politična)odgovornost v času organiziranega laganja, Utišane resnice bojev, Čigava kriza? Čigava resnica? ali pa Resnica in laž v politiki.

Vsi letošnji dogodki potekajo pred Švicarijo v parku Tivoli. Foto: BoBo
Vsi letošnji dogodki potekajo pred Švicarijo v parku Tivoli. Foto: BoBo

Pogovori tudi v spletnem prenosu
Na pogovorih in okroglih mizah ne želijo govoriti zgolj o vsebini kot taki, temveč tudi o tem, kako se vsebina ustvarja. Hkrati bo beseda tekla o tem, kaj se dogaja s podajanjem informacij, z novinarskim poklicem in s kriminalizacijo novinarstva v Sloveniji in drugje po svetu, pa tudi s kriminalizacijo informacij, ki jih podajajo državljani.

Na festivalu sicer izhajajo iz lokalnega konteksta, vendar zaznavajo tudi procese, ki se dogajajo globalno in jim bodo prav tako ponudili prostor v razpravah. Nejc Slukan, ki bo z Luko Lisjakom Gabrijelčičem spregovoril o teorijah zarote, je po besedah Nike Mahnič ob festivalu opomnil, da so nekatere javne osebe v Sloveniji začele prevzemati besedišče javnih oseb iz ZDA in v diskurz vključevati pojme, kakršen je denimo globoka država (deep state).

Na festivalu Grounded poudarjajo, da so vrednostna izhodišča na njihovih dogodkih enakost ne glede na osebne okoliščine, solidarnost s šibkejšimi in avtonomija posameznika. Foto: festival Grounded
Na festivalu Grounded poudarjajo, da so vrednostna izhodišča na njihovih dogodkih enakost ne glede na osebne okoliščine, solidarnost s šibkejšimi in avtonomija posameznika. Foto: festival Grounded

Ves diskurzivni program bo mogoče spremljati na spletu, od tujih govorcev, s katerimi bodo dogodki potekali v angleščini, pa v Slovenijo prihaja le Alice Thwaite, ki bo razmišljala, kako lahko tehnologija omogoči ali onemogoči neko resnico. Preostali pogovori s tujimi gosti bodo vzpostavljeni na spletu. Na daljavo bo tako diskurzivni del festivala v soboto sklenil pogovor z Markom Coeckelberghom o tehnologiji globokih prevar (deepfakes) in nevarnosti totalitarizma.

Postklubski glasbeni spekter
Glasbeni program se bo po besedah programske vodje Nine Hudej tudi tokrat podal v smer "iskanja najzanimivejših fenomenov elektronske glasbe, ki se dotikajo t. i. postklubskega spektra in pa eksperimentalne elektronike". Med drugim bo mogoče slišati japonsko-ameriško umetnico Golin, škotsko umetnico oziroma umetnika Evil Medved, londonsko vokalistko in didžejko Shygirl in madžarskega producenta in umetnika Fausta Mercierja ter bogat nabor prodornih in zanimivih slovenskih DJ- in VJ-imen.

Festival Grounded