V hiši so pripravili začasno postavitev o življenju in delu Huga Wolfa, pripravljajo pa tudi stalno razstavo. Foto:
V hiši so pripravili začasno postavitev o življenju in delu Huga Wolfa, pripravljajo pa tudi stalno razstavo. Foto:
Hugo Wolf
V rojstni hiši Huga Wolfa je med drugim prenovljena koncertna dvorana, v pritličju so uredili sprejemnico, prav tu pa bo domovala tudi muzejska knjižnica.
Koroški pokrajinski muzej
Celotna naložba je znašala 1,9 milijona evrov, trajala pa je leto dni. Foto: www.kpm.si

V prvi, hiši svetovno znanega skladatelja, od danes naprej delujeta mednarodni dokumentacijsko-informacijski center in spominski muzej Wolfa. V stavbi bo še naprej domovalo Društvo Huga Wolfa Slovenj Gradec, ki zbira arhiv o Wolfu in se ukvarja s koordiniranjem vseh društev Hugo Wolf po svetu.
Muzej, ki jo bo upravljal Koroški pokrajinski muzej, bo domovanje stalne razstave, že zdaj pa si je mogoče ogledati začasno postavitev o Wolfovem življenju in delu. V stavbi je še prenovljena koncertna dvorana, v pritličju so uredili sprejemnico, tu pa bo tudi muzejska knjižnica. Na pročelju Wolfove rojstne hiše je spominska plošča iz leta 1903.

O nemški okupaciji Slovenj Gradca
Prenovljeno stavbo in obnovljene prostore pokrajinskega muzeja bodo slovesno odprli v sredo ob mednarodnemu dnevu muzejev in ob tej priložnosti odprli tudi razstavo o nemški okupaciji Slovenj Gradca od leta 1941 do 1945 v luči korespondence družine Simoniti.
Za EPK, a tudi po njem
Prenova, ki jo je slovenjegraška občina končala pol leta pred začetkom projekta Evropska prestolnica kulture 2012, sicer sodi v investicijski program Zrcaljenje podob - oživljeni zven preteklosti, ki je del projekta Evropske prestolnice kulture, vendar bo hiša Huga Wolfa delovala tudi po letu 2012. Direktorica Koroškega pokrajinskega muzeja Brigita Rajšter je napovedala tudi nova delovna mesta.
Nadzor nad prenovitvenimi deli obeh stavb je opravila mariborska območna enota zavoda za varstvo kulturne dediščine. Po besedah vodja enote Srečka Štajnbaherja so se s slovenjgraško občino pri tem projektu uspešno usklajevali. Poudaril je veliko vrednost obnove, s katero so ohraniti status objekta kot kulturnega spomenika, obenem pa mu lahko zdaj dodajajo nove vsebine.
Celotna naložba, ki je obsegala tudi prenovo Koroške galerije likovnih umetnosti, je trajala leto dni in znašala 1,9 milijona evrov. Občina je denar za omenjeno naložbo v celoti pridobila prek razpisa ministrstva za kulturo, pri čemer so v znesek vključena tudi sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Na občini Slovenj Gradec si želijo, da bi se v dogajanje EPK 2012 vključili tudi z obnovljenim in razširjenim kulturnim domom. Na občini končujejo pripravo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, vendar se zatika pri zaprtju finančne konstrukcije, saj občina za to naložbo nima dovolj denarja.