Trojica članov skupine Pussy Riot je med finalom svetovnega nogometnega prvenstva med Francijo in Hrvaško oblečena v policiste pritekla na zelenico stadiona Lužniki v Moskvi in za nekaj sekund prekinila tekmo. Foto: Reuters
Trojica članov skupine Pussy Riot je med finalom svetovnega nogometnega prvenstva med Francijo in Hrvaško oblečena v policiste pritekla na zelenico stadiona Lužniki v Moskvi in za nekaj sekund prekinila tekmo. Foto: Reuters
Dejan Lovren in Pjotr Verzilov
Verzilova je hrvaški branilec Dejan Lovren grobo odrinil in nato izjavil, da je bila tekma prekinjena v nepravem trenutku za njegovo ekipo, ki je prevzemala pobudo, zato je želel "vsiljivca zabrisati s stadiona". Foto: Reuters

"Njegovo življenje je v nevarnosti. Domnevamo, da je bil zastrupljen," je na svojem profilu na enem izmed družbenih omrežij zapisala skupina Pussy Riot. Gre za moža Nadežde Tolokonikove, ene izmed članic skupine, ki so leta 2012 izvedle performans v moskovski katedrali in si s tem nakopale zaporno kazen. "Pjotr je bil nemara zastrupljen. Na toksikološkem oddelku v zelo resnem stanju," je tvitnila njegova žena.

Prekinitev finalne tekme svetovnega prvenstva
Leta 1987 rojeni Pjotr Verzilov je eden izmed treh članov Pussy Riot, ki jim je na nedavnem svetovnem nogometnem prvenstvu za nekaj sekund uspelo prekiniti finalno tekmo med Francijo in Hrvaško v Moskvi. Oblečeni v policiste so namreč vdrli na zelenico stadiona Lužniki in pretekli približno 50-metrsko razdaljo, nato pa so jih varnostniki polovili in odpeljali na hladno. Članica skupine je takrat celo izmenjala "petko" s francoskim nogometašem Kylianom Mbappejem.

Verzilova pa je hrvaški branilec Dejan Lovren grobo odrinil in nato izjavil, da je bila tekma prekinjena v nepravem trenutku za njegovo ekipo, ki je prevzemala pobudo, zato je želel "vsiljivca zabrisati s stadiona". Četrtega člana pa so varnostniki ustavili že ob robu igrišča.

Opozarjanje svetovne javnosti na stanje v Rusiji
Skupina je pozneje sporočila, da je želela s svojim vdorom na igrišče opozoriti na kršitev človekovih pravic v domovini. Njeni člani med drugim zahtevajo izpustitev političnih zapornikov v Rusiji, svobodo govora na spletu, svobodo zborovanja in protestiranja ter politično konkurenco.

Verzilov po zaslišanju pred sodiščem pred dvema dnevoma skorajda ni nič videl, komaj je govoril ali se premikal, je članica skupine Veronika Nikulšina povedala za spletni portal Meduza.

Za zdaj brez uradne potrditve iz bolnišnice
Glede možnih vzrokov zastrupitve pa se člani skupine Pussy Riot, znane po akcijah, usmerjenih proti Kremlju oziroma ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, niso izrekli. Verzilov je med tem tudi že omedlel in je trenutno na toksikološkem oddelku moskovske bolnišnice. Po pisanju Zeit Online za zdaj iz bolnišnice še ni prišla nobena uradna potrditev glede njegove hospitalizacije ali njegovega stanja.