Nagrajenec se ni udeležil podelitve nečastne nagrade. Foto: Žiga Culiberg
Nagrajenec se ni udeležil podelitve nečastne nagrade. Foto: Žiga Culiberg
Sorodna novica Kdo je izrekel najbolj seksistične besede leta?

Bodeča neža je lovorika, ki jo družno podeljujejo kolektiv Rdeče zore, uredništvo spletnega portala spol.si in zainteresirana javnost za javno napadanje, poniževanje in žaljenje drugih na podlagi spola, spolne usmerjenosti ali spolne identitete.

Poleg Emeršiča je bilo nominiranih še 32 imen, med katerimi so med drugim predsednik republike Borut Pahor, minister za kulturo v odhajanju Zoran Poznič, novinarka in publicistka Vesna Milek ter športni novinar Andrej Stare.

Nevšečna pretirana emancipacija zadnjih 15 let
Emeršiču je nagrado prinesla izjava, ki je bila 24. januarja letos objavljena v Delovi prilogi Vikend in se glasi:

"Ni mi namreč všeč pretirana emancipacija zadnjih 15 let, ženske se borite za svoje pravice, ki pa jih že imate. To vpliva tudi na erotiko, kar pa ni prav, saj smo moški in ženske drugačni. Moški je od nekdaj lovec, zdaj pa izgublja svojo primarno vlogo."

Kaj pravi utemeljitev in kakšne ocene si je prislužila "zmagovalna" izjava?
V utemeljitvi nominacije je bilo mogoče prebrati: "Izjava kaže na pomanjkljivo razumevanje tako enakosti med spoloma kot tudi prizadevanj žensk za enake možnosti in napeljuje, da borba za pravice žensk neposredno ogroža doživljanje (moške) spolnosti."

Za izjave je bilo tudi letos mogoče glasovati in tako si je Emeršičeva izjava prislužila naslednja mnenja: 8 odstotkov je menilo, da je nevtralna, 12 odstotkov, da je spolno stereotipna, 3 odstotki, da je prikrito seksistična in 22 odstotkov, da je odkrito seksistična. Kar 52 odstotkov ljudi, ki so oddali svoje glasove, pa jo je označilo za ultimativni seksizem.

21. mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore se bo začel jutri in se bo sklenil na dan žena, torej 8. marca. Foto: Rdeče zore
21. mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore se bo začel jutri in se bo sklenil na dan žena, torej 8. marca. Foto: Rdeče zore

Še preostanek letošnjih nominirancev
Letošnje nominacije so si s svojimi izjavami prislužili še Andrej Perko, Jizah Dafunk, Blaž Podobnik, Andrej Krbavčič, Andrej Naterer, Angelca Likovič, Marjetka Conradi, Barbara Hočevar, Tim Kores, Urša Zabukovec, Milan Krajnc, Azra Širovnik, Marjan Rogelj, Maja Kraigher, Dušanka Zabukovec, Simon Meglič (član glasbene skupine Bepop), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Matjaž Han, Nevzet Porić in Milan Rogelj.

Lanska bodeča neža v roke zdravnika in psihoterapevta
Lani je bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo prejel zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka, ki je za portal Svet24 izjavil: "Množična posilstva deklic (sošolk) niso možna, če so deklice proti. Za spolni odnos sta odgovorna oba udeleženca, saj se dogaja pri polni zavesti obeh." Med preteklimi prejemniki nagrade so še predsednik republike Borut Pahor, televizijska voditeljica Rosvita Pesek, nekdanji ustavni sodnik in prav tako nekdanji sodnik na ESČP-ju Boštjan M. Zupančič ter nekdanja kandidatka za predsednico države Angelca Likovič.

Sorodna novica Znane so nagrajenke WoW, spregledane šampionke prizadevanj za boljši svet

Še nagrada, namenjena spregledanim šampionkam prizadevanj za boljši svet
Letos so prvič ob bodeči neži podelili še nagrado WoW, ki je kot nekakšen protipol nečastne neže, saj je namenjena borkam za boljši svet. Z lovoriko, ki jo podeljujejo v sklopu projekta Women on Women (WoW), so nagradili "junakinje, borke za enakost in pravice žensk, borke za skupno in skupnost, spregledane šampionke prizadevanj za boljši svet".

Nominirank je bilo skupno 120, med njimi je petčlanska komisija v sestavi Tjaša Pureber, Tanja Rener, Linn Julijan Koletnik, Samar Zughool in Tea Hvala izbrala pet nagrajenk. To so postale: Sabina Zorec, Urška Breznik, skupina No-Border Craft, iniciativa ČIPke in radijska oddaja Sektor Ž.