Mestno središče Ljubljane, okrog Gosposke in Križevniške ulice ter od Trga francoske revolucije do Novega trga, bo septembra zavzel novi festival Indigo, ki bo združil nosilce kulturne produkcije v tej četrti. Foto: BoBo
Mestno središče Ljubljane, okrog Gosposke in Križevniške ulice ter od Trga francoske revolucije do Novega trga, bo septembra zavzel novi festival Indigo, ki bo združil nosilce kulturne produkcije v tej četrti. Foto: BoBo
Križevniška ulica
"Prek načel sodelovanja, dostopnosti in prehodnosti želi festival povezati kulturne in znanstvene ustanove v četrti z nevladnimi organizacijami in kreativnimi posamezniki, so zapisali organizatorji na spletni strani festivala Indigo. Foto: Janina Žagar

Festival sodobnih idej in tokov v umetnosti bo razdeljen v več sklopov - od gledališča, glasbe do filma in oblikovanja. Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), ki je producent festivala, je na novinarski konferenci povedal, da so k projektu pristopile pomembne slovenske kulturne ustanove, kot so Mini teater, ZRC SAZU, Festival Ljubljana, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo ter Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK). Povezali so se tudi z večjim številom nevladnih organizacij.

Zakaj ime Indigo?
Po Peršinovih besedah ima ime festivala Indigo večplasten pomen. Indigo je med drugim rastlina, ki se po barvi razlikuje od drugih zelenih rastlin, tako se v simbolnem pomenu tudi festivalska osnova razlikuje od drugih festivalov. Spomnil je tudi na kopirni indigopapir, ki bi v festivalskem jeziku po njegovih besedah pomenil "dupliciranje idej".

Direktor MGML-ja je še pojasnil, da so prvo izdajo festivala poimenovali NI strahu/NO Fear, saj se bo festival vsebinsko ukvarjal s strategijami premagovanja strahu pred neznanim skozi aktualne spremembe v okolju in družbi.

Program Festivala sodobnih idej Indigo si lahko pogledate na tej povezavi.


Umetnostna dediščina in sodobni tokovi

Program festivala, ki bo povezoval umetnostno dediščino omenjene ljubljanske četrti z ustvarjanjem in razmišljanjem o sodobnih tokovih participacije in medgeneracijskega dialoga, bo ponudil dogodke v sedmih sklopih.

Zvrstili se bodo pogovori na temo oblikovanja in arhitekture, v sklopu Dizajn bodo na ogled postavili več razstav in oblikovalskih projektov, sklop Umetnost bo ponudil razstavo Galerije Vžigalica Retorika umetniškega dvojca Bare Kolenc in Ateja Tutte ter instalacijo študentov Akademije za vizualno umetnost.

Za gledališki program bo poskrbel Mini teater s predstavama Esej o slepoti in Tiest, na ogled bo tudi dijaška predstava, ki je nastala v sodelovanju z Gimnazijo Poljane ter Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. V večernih urah bo Trg francoske revolucije namenjen druženju in zabavi, kar je še eden od festivalskih sklopov, tako kot sklop V živo, ki bo ponudil urejanje pričesk, odprto šolo risanja in sejem dizajna. Na račun bodo prišli tudi ljubitelji filma in glasbe, predvsem elektronske.

Festival Indigo bo na več lokacijah po Ljubljani potekal med 7. in 11. septembrom 2016.