Rdeča nit letošnjega festivala je časovni stroj, ki bo obiskovalce popeljal skozi vse pomembnejše postaje človeštva. Foto: HISTeRIA Facebook
Rdeča nit letošnjega festivala je časovni stroj, ki bo obiskovalce popeljal skozi vse pomembnejše postaje človeštva. Foto: HISTeRIA Facebook
etno HISTeRIA
Ustvarjalci si na 14 delavnicah izmenjujejo znanja in zamisli že od začetka julija, za festival pa so ustvarili interaktivni gozd, ki bo na voljo obiskovalcem festivala. Foto: HISTeRIA Facebook
etno HISTeRIA
Stroški festivala so po navedbah finančnega vodje Tineta Nagyja ocenjeni na 50.000 evrov. Dogodek delno sofinancirajo koprska občina, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in program Mladi v akciji, večino sredstev pa bodo organizatorji zbrali z vstopninami in kotizacijami na delavnicah. Vsi nastopajoči so se honorarjem za sodelovanje na festivalu odpovedali. Foto: HISTeRIA Facebook

Festival HISTeRIA je nadgradnja glasbenih delavnic Etno Histria. Letos je privabil okoli 85 umetniških skupin. Ustvarjalci so si na 14 umetniških delavnicah izmenjavali znanja in nove zamisli, nato pa so skupaj ustvarili "interaktivni gozd", skozi katerega se bodo obiskovalci sprehajali na festivalu, je povedal umetniški vodja Matija Solce. Na kilometru gozdička na prostem bo festival postregel s koncerti, gledališčem, lutkovnimi predstavi, cirkusom, akrobatiko, razstavami in plesom. Na 15 prizoriščih se bo zvrstilo več kot 120 dogodkov.
Časovni stroj skozi postaje človeštva
Rdeča nit letošnjega festivala je časovni stroj. Ta bo obiskovalce vizualno popeljal skozi vse pomembnejše postaje človeštva, od konca do začetka sveta. Pot je prosta, posebnost festivala pa je sočasno dogajanje na različnih odrih. Vsak gledalec bo tako s seboj odnesel svojo zgodbo in svoje posebno doživetje pravljičnega gozda Cantaloneja.
"Težko je toliko programov umestiti v tako kratek čas. Veliko bo odvisno tudi od sreče obiskovalca, na kaj bo naletel in kje se bo ustavil. Dogajanje je zelo raznoliko. Lahko boste gledali plesno predstavo na polju, lahko boste poslušali zgodbo pripovedovalca," je o konceptu prireditve povedal Solce. Ker večina odrov ne bo ozvočenih, se bodo gledalci približali nastopajočim in tako postali soustvarjalci spektakla.
Od glasbenikov se bosta med drugimi predstavila palestinski igralec na oud George Kandalaft in indijska bollywoodska pevka Sabiha Khan. Od slovenskih ustvarjalcev bo mogoče prisluhniti Tinkari Kovač, Ljobi Lenče, Simboličnemu orkestru, Brencl Bandi, Duu Aritmija, Orlekom ter Rezijanom in Šavrinkam. Večina dogodkov se bo zvrstila v večernih urah.
Umetniške delavnice že cel mesec
Posebnost festivala so delavnice, ki v Gračišču potekajo že od začetka julija. Okrog 200 umetnikov si v gozdičku v Gračišču znanje in zamisli izmenjuje v okviru 14 umetniških delavnic. Prihajajo iz vseh evropskih držav, Avstralije, Indije, Čila, Rusije, Izraela, Palestine in Mongolije, ustvarjajo pa v glasbeni, scenografski, arhitekturnim, plesni in lutkovni delavnici. Sodelujoči na glasbeni delavnici so se občinstvu prvič predstavili 9. julija na koncertu Etno Histria v Kopru, preostali pa bodo svoja dela predstavili na festivalu HISTeRIA.
Organizatorji predvidevajo, da bo Gračišče obiskalo okrog 1000 ljudi na dan. Z otroškim programom, ki vključuje gozdni lunapark, lesena igrala in organizirano varstvo, bo poskrbljeno tudi za najmlajše.