Na ministrstvu za kulturo so v svojem odzivu zapisali, da je v teh dneh na prvem mestu zdravje vseh. Posebne pomoči za samozaposlene v kulturi pa ne predvidevajo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Na ministrstvu za kulturo so v svojem odzivu zapisali, da je v teh dneh na prvem mestu zdravje vseh. Posebne pomoči za samozaposlene v kulturi pa ne predvidevajo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Kot so zapisali na ministrstvu, so izvajalce programov in projektov, ki jih sofinancira ministrstvo, že pozvali, da skladno z ukrepi ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje upoštevajo navodila ter tako poskrbijo za zdravje sebe, sodelavcev in najbližjih.

Obenem so jih zaprosili, da o morebitnih odstopanjih od terminskih načrtov sofinanciranih programov in projektov sproti oziroma pravočasno obveščajo skrbnike pogodb na ministrstvu za kulturo. "Le tako bomo lahko ažurno in uspešno reševali situacijo, s katero se te dni nepričakovano spoprijemamo in za katero lahko v tem trenutku le predvidevamo, kako dolgo bo trajala," so pojasnili.

Sorodna novica Samozaposleni kulturniki pozivajo Simonitija k interventnim ukrepom

Se lahko težave uredijo v okviru interventnih zakonov, ki niso specifično vezani na kulturni sektor?
Na ministrstvu se, kot poudarjajo, zavedajo, da je položaj kulturnega sektorja že v normalnih okoliščinah težaven in da ga krizne razmere še otežujejo. Zato je ministrstvo za kulturo aktivno v medresorskem usklajevanju interventnih zakonov, ki se sprejemajo zaradi posledic epidemije. Ti določajo ukrepe, s katerimi se bodo zagotavljala lažje izvajanje pravic in obveznosti ter delovanja po prenehanju izrednih razmer, ki jih je povzročil virus tudi za kulturni sektor.

Ministrstvo teži k temu, da bi se čim več vsebin uredilo v okviru interventnih zakonov, ki se nanašajo na splošne predpise in vsebinsko posegajo na delovanje kulturnega sektorja – samozaposleni v kulturi, nevladni sektor, javnopravni subjekti – ne glede na to, na katerem področju delujejo, zato za zdaj ne bo pristopilo k samostojnemu interventnemu zakonu, so zapisali.

Odlog pri plačilu posojil
Obenem so spomnili, da se novi predlogi interventnih zakonov redno vlagajo po nujnem postopku, od prevzema mandata nove vlade naprej. Tako je vlada v sredo sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti posojilojemalcev, s katerim se posojilojemalcem, ki zaradi negativnih učinkov epidemije ne bodo mogli poravnavati svojih obveznosti iz kreditnih pogodb, omogoči odlog vračila za 12 mesecev.

Samozaposleni v kulturi za zdaj niso oproščeni plačila prispevkov
Samozaposleni so v torkovem pismu Simonitija med drugim pozvali, naj poskrbi za oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja ter za finančno pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela. Obenem želijo, da se zagotovi bolniško nadomestilo v primeru okužbe s koronavirusom oziroma nadomestila zaradi samoizolacije, karantene ali varstva otrok. Pričakujejo tudi pospešitev izplačila delovnih štipendij in vnaprejšnjih sredstev za že odobrena projektna sredstva kot tudi fleksibilnost glede nastalih sprememb v izvedbi subvencioniranih projektov zaradi odpovedi ali zamikov.