V skupini, ki se je v teh dneh oblikovala na Facebooku, so zapisali, da kar četrtina samozaposlenih v kulturi v Sloveniji že sicer živi pod pragom revščine, zaradi odpovedi malodane vseh dejavnosti na področju kulture pa se številni spopadajo z izpadom dohodka, kar jih ogroža v njihovih najbolj osnovnih življenjskih potrebah.

Vasko Simoniti je s ponedeljkom prevzel posle ministra za kulturo. Foto: BoBo
Vasko Simoniti je s ponedeljkom prevzel posle ministra za kulturo. Foto: BoBo

Zaradi navedenega Simonitija pozivajo, da poskrbi za oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja ter za finančno pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela. Želijo tudi, da se zagotovi bolniško nadomestilo ob morebitni okužbi s koronavirusom oziroma nadomestila zaradi samoizolacije, karantene ali varstva otrok.

Pričakujejo tudi pospešitev izplačila delovnih štipendij ter vnaprejšnjih sredstev za že odobrena projektna sredstva kot tudi fleksibilnost glede nastalih sprememb v izvedbi subvencioniranih projektov zaradi odpovedi ali zamikov. Pri slednjem se sklicujejo na izdane odredbe o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah v zaprtih prostorih. Zahtevajo tudi priznavanje že nastalih stroškov projektov, ki so bili odpovedani.

Ministra prosijo, da pozove javne zavode, naj zaradi odpovedi programa ne prenehajo plačevati zunanjih sodelavcev, s katerimi sodelujejo, temveč nadaljujejo prilagojeno sodelovanje.

Poziv tudi s strani Združenja dramskih umetnikov Slovenije
Svoj poziv je na ministra za kulturo in predsednika vlade poslalo tudi Združenje dramskih umetnikov Slovenije, ki si, kot so zapisali, tudi samo že dlje aktivno prizadeva za izboljšanje zdravstvene oskrbe za vse zaposlene na področju umetnosti in kulture. Simonitija in Janeza Janšo združenje poziva, da jih obravnavata enakovredno z zaposlenimi v gospodarstvu. Ob tem v združenju ponujajo svojo strokovno pomoč s konkretnimi predlogi, "ki bodo primerno in predvsem dolgoročno zaščitili najranljivejšo skupino visoko izobraženih državljanov, ustvarjalcev".

Sorodna novica Na vlado naslovljena spletna peticija za pomoč samozaposlenim

Obenem so iz Skupine za pomoč samozaposlenim v kulturi sporočili, da je s podporo Rdečega križa stekla akcija zbiranja sredstev za socialno ogrožene kulturne delavke in delavce. Zbrana donatorska sredstva bodo namenjena plačilu položnic za osnovne življenjske stroške. Za pomoč pa lahko zaprosijo samozaposleni v kulturi in tudi tisti, ki nimajo nobenega statusa, a lahko s portfeljem izkažejo svojo dejavnost na področju kulture.

Številni samozaposleni eksistencialno ogroženi
Tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je že v preteklem tednu večkrat opozorila, da so številni samozaposleni zaradi epidemije novega koronavirusa eksistencialno ogroženi. Kot navaja OZS, naj bi bilo samo v gospodarstvu na udaru več deset tisoč samozaposlenih, zato so se tudi pri obrtniški zbornici zavzeli za poseben interventni zakon za samozaposlene.

V soboto pa je na spletu zakrožila tudi peticija. Gre za poziv vladi, naj samozaposlene opraviči plačila obveznih prispevkov za socialno varstvo in pomaga tistim, ki so ostali brez dela. Peticijo, ki jo je podpisalo skoraj 10.000 ljudi, so v torek poslali na vlado, pristojnim ministrstvom ter poslanskim skupinam, so še zapisali v Skupini za pomoč samozaposlenim v kulturi.