Nacionalna koncertna dvorana v Dublinu. Foto: EPA
Nacionalna koncertna dvorana v Dublinu. Foto: EPA

Določenemu številu ljudi, ki se ukvarjajo z umetnostjo, bo zagotovljeno vsakotedensko izplačilo, da bodo lahko nadaljevali svoje ustvarjalno delo. V okviru posvetovanj je bilo za zdaj predlagano osnovno plačilo 8,75 evra na uro, vendar bo treba skupni dohodek še določiti, je poročal BBC.

Catherine Martin (1972) je na položaju irske ministrice za turizem, kulturo, umetnost, irsko govoreča območja, šport in medije od junija 2020. Foto: Wikipedia
Catherine Martin (1972) je na položaju irske ministrice za turizem, kulturo, umetnost, irsko govoreča območja, šport in medije od junija 2020. Foto: Wikipedia

Ustanovitev delovne skupine za umetnost in kulturo
Tudi na Irskem so umetniška in druga prizorišča že dalj časa zaprta zaradi pandemičnih omejitev. Catherine Martin, ministrica za turizem, kulturo, umetnost, irsko govoreča območja, šport in medije, je ustanovila delovno skupino za umetnost in kulturo, da bi ta predlagala načine, kako bi si umetnost lahko opomogla od "škode brez primere", ki jo je povzročila pandemija.

Glavno priporočilo delovne skupine je pilotna shema osnovnega dohodka za "triletno obdobje v sektorjih umetnosti, kulture, avdiovizualnih in živih nastopov ter dogodkov". Ministrica je že v preteklosti dejala, da je irska vlada za shemo namenila približno 25 milijonov evrov in da bo začela delovati na začetku tega leta.

Mnogo postavk še nedorečenih
V okviru posvetovanj, ki so se začela v četrtek in bodo trajala do 27. januarja, je že bilo podanih nekaj več podrobnosti. Skozi posvetovanja se bodo usklajevali pogledi na podrobnosti, kot je na primer, kakšni bi morali biti cilji sheme, kdo bi moral biti upravičen do dohodka, kako bodo izbrani upravičenci in kakšna naj bo ustrezna raven plačila.

Čeprav za zdaj ni natanko jasno, koliko posameznikov, ki se ukvarjajo z umetnostjo in kulturo, bo upravičenih do izplačila, je bilo predhodno predlagano število 2000. Glede na posvetovanja bo morda treba prejemnike izbrati naključno, če se bo izkazalo, da je do sheme upravičenih več ljudi, kot je razpoložljivih mest.

Ministrica, ki prihaja iz stranke zelenih, je osnovni dohodek za umetnost označila za "politično intervencijo, ki se zgodi enkrat v generaciji".